Kunstenaars Kaus Australis raken hun plek kwijt: “Gevoel dat we worden weggepest”

Kunstenaarscollectief Kaus Australis zit al 24 jaar lang op een terrein naast de milieustraat in Schiebroek, maar daar dreigt snel een eind aan te komen. De gemeente wil het terrein namelijk terug. Dat betekent dat de kunstenaars hun plek moeten verlaten en het zelfgebouwde pand met meerdere ateliers moeten slopen. Dat gaat zoveel geld kosten dat een faillissement dreigt.
Kaus Australis kreeg in de jaren 90 het terrein in Schiebroek in bruikleen van de gemeente voor een periode van vijftien jaar. Daar zitten de kunstenaars al ruim overheen. Ze vinden het dan ook niet meer dan begrijpelijk dat ze het terrein weer moeten teruggeven. Het gaat hen meer om de manier waarop. “Ik begrijp niet dat de gemeente ons min of meer failliet wil maken”, vertelt kunstenaar Erik Sep. “We moeten eenzijdig opdraaien voor de kosten van de sloop, maar die kosten kunnen we simpelweg niet ophoesten.”

De kunstenaars zitten daarom met hun handen in het haar, ook omdat ze nog geen nieuwe ruimte hebben gevonden. Al jaren komen kunstenaars over de hele wereld naar Kaus Australis toe om daar kunst te maken. Daarvoor hebben ze een grote ruimte nodig, maar de zoektocht heeft nog altijd niks opgeleverd.

OPEN Rotterdam heeft wethouder Said Kasmi om een reactie gevraagd. Hij heeft tot op heden nog niet gereageerd op de situatie.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat