Kunstenaars starten eigen fonds als reactie op bureaucratisch subsidieland

Je zou denken dat een kunstenaar zijn tijd vooral besteedt aan projecten en het totstandkomen van zijn kunst, maar niks is minder waar! Kunstenaars zijn tegenwoordig steeds meer tijd kwijt aan het schrijven van subsidieaanvragen, in plaats van het daadwerkelijk uiten van hun creativiteit. Zonde, vonden Joep en Anne. Zij begonnen daarom Ons Fonds: een alternatief gebaseerd op vertrouwen, ver weg van regeltjes en bureaucratie.

Ons Fonds is opgericht door en voor kunstenaars. Alle professionals in de podiumkunsten kunnen lid worden voor een bedrag van €50,-. Inmiddels heeft het fonds 200 leden en dus €10.000,- om te besteden. Leden kunnen zelf een aanvraag indienen voor hun project, wat vervolgens beoordeeld wordt door een commissie. Hiermee wil Ons Fonds kunstenaars dichterbij hun project houden en een alternatieve vorm van subsidie bieden, gebaseerd op vertrouwen.

Initiatiefnemers Joep en Anne van Ons Fonds halen hun inspiratie en denkwijze uit onder andere ‘Shared Space’. Deze manier van ruimtelijke inrichting, op bijvoorbeeld verkeerspleinen, verwijderd stoplichten, borden en wegmarkeringen. Het resultaat is dat weggebruikers meer letten op zichzelf en op elkaar waardoor de veiligheid toeneemt. Precies wat ze met Ons Fonds ook willen: een systeem gebaseerd op wederzijds vertrouwen, gezamenlijke verantwoordelijkheid en het inhoudelijk gesprek opnieuw leidend maken binnen de verdeling van subsidies.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter