Kunstenares Juul Lit zet stickers in tegen seksuele intimidatie

Straatintimidatie, seksuele intimidatie en slachtoffer beschuldiging, zijn nog steeds een groot probleem in Rotterdam. Uit onderzoek blijkt dat 84 procent van de Rotterdamse vrouwen regelmatig te maken heeft met seksuele intimidatie. Kunstenares Juul Lit wil met haar persoonlijk project ‘Nee’ meer bewustwording creëren rondom dit onderwerp.

Het probleem wordt door Juul Lit haar geïllustreerde stickers zichtbaar en tastbaar gemaakt. Ze wil vrouwen motiveren om aan te trekken wat ze willen en mannen stil laten staan bij wat voor impact intimidatie heeft. De kunstenares is dit project begonnen vanwege persoonlijke ervaringen, maar ook ervaringen uit haar directe kring met straatintimidatie. Juul merkt dat ze zelf erg gefrustreerd raakt als zij hier mee te maken heeft. “Mijn vrienden kunnen bevestigen dat ik altijd woedend ben als iemand iets naar mij schreeuwt”, vertelt ze. “Zelf merk ik dat ik er dan een reactie op wil geven, terwijl dat juist is wat ze uit willen lokken.”

Volgens haar zijn de meeste mannen niet bewust van de impact die het kan hebben. “Het is belangrijk dat iedere vrouw alles moet kunnen doen zonder dat daar seksuele reacties op komen. Daarom maak ik ook de referentie naar pin-up girls. Pin-up girls kregen eerder veel kritiek omdat het iets seksistisch zou zijn maar het brengt juist een ode aan de vrouw en het vrouwelijk lichaam, Kijk je mag er zijn!’’