Kunstfestival in Charlois gaat ondanks corona gewoon door

Kunstfestival South Explorer zette de kunstzinnige kant van Charlois afgelopen week voor de tiende keer op rij in het zonnetje. Ondanks de coronamaatregelen heeft organisator Jannie Hommes het evenement toch door laten gaan.
Dertig verschillende locaties openden afgelopen weekend hun deuren om Rotterdammers de kunstscene van Charlois te laten ontdekken. Er mocht steeds een beperkt aantal mensen naar binnen, er waren mogelijkheden om je handen te wassen en sommige kunstenaars maakten zelfs gebruik van ‘raamtentoonstellingen’. Dit alles om het evenement op een veilige manier door te laten gaan.

Volgens Jannie is het belangrijk dat Rotterdam Zuid ontdekt wordt. “Zuid is vaak een containerbegrip voor wat eigenlijk veel verschillende wijken zijn. Een container waar veel criminaliteit is en waar alle problemen van de stad zich concentreren.” Ze vindt dat dit beeld niet klopt en hoopt dat mensen door het festival – dat sinds vijf jaar elk half jaar gehouden wordt in de wijk – hun beeld bijstellen.

Ook bezoekers vinden dat er meer aandacht mag komen voor de wijk. “Een dergelijk festival zorgt voor veel verbinding in Zuid”, zegt wijkraadslid van de Afrikaanderwijk, Margreet Rolink. “En dat is erg belangrijk.” Een andere bewoner merkt op dat mensen het normaal gesproken te veel gedoe vinden om de brug over te gaan. “Als je die activiteiten centraliseert is het hopelijk makkelijker om toch een keer te komen”, concludeert ze.

Toch vinden de bezoekers en de kunstenaars niet dat de maatregelen de ervaring belemmert. “Je moet soms iets langer wachten, maar dat is toch niet zo’n ramp.”

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat