Kunstwerk in Crooswijk moet discussie over woningnood levend houden

Een groot gapend gat in het midden, met daaromheen kleine gaten. Nee, dit is geen vergroot vier-op-een-rij-bord, maar het nieuwe kunstwerk van de Rotterdamse kunstenaar Judy van Luyk. Met het kunstwerk wil zij de discussie over de woningnood levend houden.

Het kunstwerk ‘Slopen is (g)een must’ is vanaf vandaag midden in Crooswijk te zien. Door het kunstwerk steeds in een wijk te plaatsen waar er gesloopt gaat worden wil Judy Rotterdammers bewust maken van het sloopbeleid. Judy: “Veel mensen lezen dan in de krant of horen over bijvoorbeeld het slopen van de Tweebosbuurt. Maar na een tijdje vergeten ze het weer, terwijl het ook bij hun in de buurt zou kunnen gebeuren.”

Politiek statement
“Ik ben veel bezig met het onderwerp ‘Woningnood’ dus het lag voor de hand dat ik een kunstwerk over slopen zou maken. Naast het kunstwerk staat een bouwbord met informatie over de woningen die in die wijk gesloopt gaan worden”, zegt Judy. “Het is zeker een politiek statement, maar ik wil ook dat je er nog een mooi kunstwerk in kan zien.”

Het gat in het midden van het kunstwerk lijkt op een sloopkogel die er recht door heen is gegaan. Daarom afbrokkelende stukken. Het was nog best lastig om dit kunstwerk te maken. Judy: “Het is altijd spannend om gaten te boren en te kijken tot hoe ver je kan gaan. Als je te veel gaten te groot boort, dan vallen ze uit elkaar.”

Reizend kunstwerk
Het kunstwerk is tot 5 september te zien in Crooswijk, daarna reist het door naar vier andere plekken in de stad waaronder de Oostervantstraat en de Robert Fruinstraat in Middelland. Ook hier in de buurt staan woningen op de slooplijst. Daarna zal het in de tuin van het Chabot Museum te zien zijn.