La Bandera op de Nieuwe Binnenweg bestaat 10 jaar

Tien jaar geleden begon Irvin Eleonora zijn restaurant, La Bandera. Al een decennium lang houdt deze ondernemer zich met succes staande op de Nieuwe Binnenweg. Wat is het geheim van zijn Latijns-Amerikaanse restaurant?

“Niet opgeven”, zegt Irvin trots en zelfverzekerd. Tien jaar geleden zag de toekomst er heel anders uit: de Nieuwe Binnenweg kampte toen met veel leegstand. Zijn geluk was dat de straat al snel in de schijnwerpers kwam om opgeknapt te worden. Rond 2015 kreeg de Nieuwe Binnenweg een nieuw wegdek en konden ondernemers en pandeigenaren subsidies ontvangen voor het opknappen van hun panden. Samen met de pandeigenaar knapte Irvin het pand op en kreeg het een prachtige houten gevel. “We hebben genoeg financiële steun gekregen om er iets moois van te maken.” Zonder deze steun had Irvin het misschien niet gered.

De ondernemer kent ook moeilijke tijden, zoals tijdens de coronapandemie. Na deze uitdagende periode putte hij veel kracht uit de feedback van zijn klanten, waar hij altijd voor openstaat. Klanten gaven aan dat door corona het huiskamergevoel een beetje verloren was gegaan. Voorheen konden mensen gewoon binnenwandelen en aan tafel gaan zitten, maar tijdens de pandemie was dat niet mogelijk. Nu kunnen mensen weer zonder reservering binnenlopen en aan een leeg tafeltje gaan zitten.

 

Nieuwe kok
Sinds acht maanden is er een nieuwe kok: Jonathan Martinez. Hij voelt zich thuis in het restaurant vanwege de echte Dominicaanse sferen. Zijn favoriete gerecht om te bereiden is chivo con moro (geit met rijst en bonen), geserveerd met salade en rijpe banaan. Jonathan vertelt dat het gerecht op verschillende manieren kan worden bereid, maar hij gebruikt kruiden zoals oregano, paprika, bouillon en een beetje wijn. De wijn wordt toegevoegd om de geur van de geit te verminderen.

In de tien jaar dat Irvin onderneemt op de Nieuwe Binnenweg, heeft hij zowel de straat als zijn klantenkring zien veranderen. Dit komt door de vele nieuwe gebouwen die rondom de Nieuwe Binnenweg zijn verschenen. Irvin is er blij mee, want er blijven nieuwe klanten komen. Zijn tip voor andere ondernemers: “Maak een goed plan, geloof in je eigen concept en zorg dat je hier heel goed in wordt!”