Laatste documentaire van Jan Louter in première bij IFFR

De Rotterdamse documentairemaker Jan Louter heeft voor de 50ste editie van het International Film Festival Rotterdam zijn allerlaatste documentaire gemaakt. In totaal maakte hij sinds 1991 zo’n 35 documentaires en films, waarvan de nieuwste deze week in première is gegaan.

Die documentaire heet ‘Under Tomorrows Sky’ en is een portret van de architect Winy Maas van het Rotterdamse bureau MVRDV. “Het is heel veel werk en een geweldig avontuur geweest”, begint Jan terugblikkend op zijn carrière. Met de documentaire over Winy sluit hij die af. “Ik wil het restant van mijn leven dingen doen waarbij ik niet meer afhankelijk ben van anderen. Documentaires en films maken kost heel veel tijd, energie, teleurstelling, soms ergernis. Je plan wordt afgewezen of je moet het herschrijven. Dat wil ik niet meer. Dus mijn energie wil ik voor andere creatieve dingen gaan gebruiken”, legt de documentairemaker uit.

Hij heeft dan ook al plannen gemaakt met Ed Wubbe van het Scapino Ballet. Geen onbekende, want in 2017 kwam er al een documentaire van de hand van Jan uit over deze choreograaf. “Hij gaat misschien een dansvoorstelling maken op basis van een idee dat ik had. En dan ga ik een hele grote achterwand projectie maken van film. Dat zijn dingen die ik nu veel meer wil gaan doen”, besluit Jan.