Langstlopende hiphop event van Rotterdam zet er een punt achter

Ray Escobar, Damoon Foroutanian en Shai Sardjoe richtten zeven jaar geleden de The Scenario op. Na vele hiphopfeesten en events zetten de oprichters en het team van zo’n 20 man er nu een punt achter. Zaterdag 24 november is het laatste The Scenario-feestje bij BIRD.

“Toen we zeven jaar geleden The Scenario oprichtten, inmiddels het langstlopende hiphop event van Rotterdam, was er een schaarste aan hiphop in de stad. Er waren veel “urban” feestjes, waar de sfeer wordt gedomineerd door hakjes en patsers, maar geen party’s die een goede weerspiegeling vormden van de cultuur. Wij zagen onszelf niet terug in de nacht, dus begonnen we zelf feesten te organiseren waar hiphop, funk en soul centraal stonden; gedreven door intrinsieke waarden ‘peace, love, unity, respect and having fun’”, vertelt Damoon.

Inmiddels zijn de organisatoren trotse ouders en zijn ze overspoeld door andere verantwoordelijkheden. Zo vertelt Damoon: “Onze perspectieven zijn anders dan toen we jaren geleden tussen studie en afterparty’s begonnen met het organiseren van events. Eigenlijk wilden wij in 2015 al, na het vijfjarig bestaan, met dit alles stoppen. De scène was inmiddels hersteld, we voelden ons trots en gerustgesteld, en op persoonlijke vlakken wilden we groeien op basis van onze individuele visies. Toch hebben we doorgepusht voor de overdracht aan een volgende generatie. Gaandeweg realiseerden we ons dat het belangrijker is om hiphop te propageren dan ons eigen concept. Wij besloten om dit jaar nog af te ronden en ons te richten op de toekomst van de stad, vanuit de inborst waar hiphop ons mee opvoedde”.

De organisatoren blijven bezig met muziek, maar richten zich dus ook op de toekomst van de stad en op maatschappelijke thema’s. Zo doceert Ray Escobar onder andere Maatschappijleer op het VMBO en is hij bezig met structurele veranderingen aan te brengen in het onderwijs. Hij blijft landelijk actief als DJ. Damoon gaat na lange tijd weer zelf muziek en andere kunstvormen maken, naast als producent actief te blijven binnen Concrete Blossom om Rotterdam inclusiever te maken. “Ieder van ons draagt de waarden van hiphop uit op een eigen manier in wat voor veld dan ook. Wij zijn en blijven hiphop”, aldus de The Scenario-crew.

De crew kijkt met een tevreden gevoel terug op de afgelopen zeven jaar: “Wij weten dat The Scenario de stad met alle liefde een huiselijke, respectvolle ruimte heeft geboden voor het vieren van hiphop. We weten dat velen die zich thuis voelen in de cultuur, zich nergens anders zo omarmd en gewaardeerd hebben gevoeld als bij ons. We hopen dat zij hetzelfde uitdragen, dat zij iedereen met dezelfde liefde en hetzelfde respect behandelen. The Scenario is dead, long live the culture”.

Meer info over het laatste feest vind je hier en via deze link. Ook is er een expo voorafgaand aan de laatste clubavond. Meer informatie daarover vind je hier.

Foto door Timothy van ProosdijVideo door Giorgio Slagveer

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter