LantarenVenster herdenkt genocide Srebrenica met expositie, film en monument

Een serie schilderijen, een speelfilm en een tijdelijk monument: Film- en muziektheater LantarenVenster staat vanaf 24 juni stil bij de genocide in Srebrenica. De enclave Srebrenica viel op 11 juli 1996, waarna een genocide volgde.

De Rotterdamse schilder Peter Koole heeft een serie schilderijen over de genocide gemaakt. Maar liefst vijftien jaar heeft die aan de serie gewerkt waarvan zeven werken uit zijn collectie The Balkan Paintings zijn te zien in LantarenVenster.

Speelfilm en monument
Ook de Bosnische film Quo Vadis, Aida? (vertaling: Waar ga je heen, Aida?) – die een Oscar nominatie en publieksprijs op het International Film Festival Rotterdam (IFFR) op zijn naam heeft staan – wordt de komende tijd getoond in de bioscoop. Quo Vadis, Aida? volgt Aida die als tolk werkt voor de Verenigde Naties op de Nederlandse VN-basis.

Het collectief Bosnian Girl maakte een monument ter nagedachtenis aan de 8.000 slachtoffers die om het leven kwamen tijdens de genocide: 25 portretfoto’s tonen 25-jarige Bosnische Nederlanders op de Wilhelminakade. De foto’s zijn 25 jaar na de volkerenmoord in Srebrenica gemaakt door fotograaf Robin de Puy.