Leefbaar blij met alliantie Forum voor Democratie

In een uitverkochte Club Villa Thalia vierde Leefbaar Rotterdam dit weekend de alliantie die ze zijn aangegaan met Forum voor Democratie. Vooral fans van Thierry Baudet kwamen naar deze laatste bijeenkomst van de wervingscampagne van zijn partij. Getuige ook de rij na afloop voor een selfie met de lijsttrekker.

De alliantie van het Forum voor Democratie met Leefbaar Rotterdam staat niet op zichzelf. Het FvD doet alleen mee in Amsterdam. In andere steden zoeken ze aansluiting bij gelijkgestemde partijen. Gemeenschappelijke peilers van deze partijen zijn; veiligheid, meer directe democratie, ruimte voor ondernemers en immigratieproblemen aanpakken.

Joost Eerdmans (lijsttrekker Leefbaar Rotterdam), Thierry Baudet en Theo Hiddema, de tweede man van het Forum voor Demoratie, namen om de beurt het woord tijdens de bijeenkomst in de Rotterdamse horecagelegenheid. Hierna konden de bezoekers vragen stellen aan één van de drie heren.

In de toespraak van Eerdmans haalt hij het linkse blok aan dat de partijen PvdA, SP, GroenLinks en Nida willen vormen in Rotterdam. Eerdmans zet in op een rechtse coalitie en is blij met de steun in de rug van Baudet. Verder wil hij de ‘Nederlander’ terug in het straatbeeld en geen straten meer met alleen maar niet-Nederlandse winkels.

Hiddema gaat nog een stapje verder. Zo zegt hij dat hij de salafisten buiten de deur wil houden. ‘De grootste bedreiging voor de democratie zijn moslims. We moeten beginnen met een immigratiestop en grenscontroles.’ Deze uitspraken kunnen rekenen op groot applaus uit de zaal.

Baudet vindt vooral dat we niet moeten vergeten wat een bijzonder volk we zijn. ‘Wij hebben het kapitalisme uitgevonden. Wij hebben de democratie uitgevonden. Daar moeten we trots op zijn.’ Ook noemt hij een aantal keer het woord soeverein; wat je kunt interpreteren als “de Nederlander heeft de macht”. Ook haalt hij flink uit naar ‘linkse media’. Hij doelt op het artikel in het AD Rotterdam waar Baudet flink afgeeft op Rotterdam. ‘Helemaal uit z’n verband getrokken.’

Wat de drie heren vooral bindt, is Pim Fortuyn. De politicus wordt meerdere malen aangehaald als ‘onze Pim Fortuyn’. Eerdmans markeert de periode voor- en na Fortuyn. En Hiddema vertelt over de eerste keer dat hij in Rotterdam was (dit was zijn tweede keer) vlak na het overlijden van Fortuyn. ‘Op de Mathenesserlaan, tussen al die mensen, ontstond mijn politieke bewustzijn.’

Rotterdams publiek is lastig te vinden, deze middag in Thalia. Tilburg, Dordrecht, Westland, zelfs Amsterdam. De bezoekers lijken stad en land afgereisd voor Baudet en de alliantie met Leefbaar zegt de meesten niet zoveel. Vooral een selfie met de lijsttrekker na afloop, lijkt het doel. De Rotterdammers die er zijn, zijn blij met de alliantie. Of dat voor de rest van de Leefbaar-stemmers geldt, zal in maart 2018 blijken tijdens de gemeenteraadsverkiezingen.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat