Leer een Kantonese lekkernij maken in buurthuis Oleander

In buurthuis Oleander was het een gezellige drukte tijdens de kookworkshop van de Chinese Vrouwenvereniging Rotterdam. Ze leerden het traditionele recept voor Lo Por Peng. Dit zijn gebakjes van deeg met daarin een vulling van kleefrijst en gedroogde meloen.
De Chinese Vrouwenvereniging Rotterdam organiseert vier keer per jaar een kookworkshop. Het idee om deze keer Lo Por Peng te maken kwam van bestuurslid Yeun Han Lam. Zij is gek op de gebakjes, maar ze heeft ze nog nooit eerder gemaakt. Het is echt veel moeilijker dan ze dacht. ‘Ik was er wel een beetje voor gewaarschuwd. Vooral dat deeg. Het is net als bladerdeeg. Het is best wel bewerkelijk. Je moet de twee soorten deeg niet mengen.’

Vele van de vrouwen zijn gepensioneerd. De Vrouwenvereniging is voor hun daarom heel belangrijk. Het is voor een plek waar ze hun sociale contacten kunnen onderhouden en nieuwe dingen kunnen leren.Iedere week kunnen de vrouwen dansles nemen in het buurthuis. Terwijl de koekjes in de oven zitten beginnen ze dan ook al met de les in traditionele Chinese dans. Yeun is vele malen jonger dan de meeste leden. Zij werd gevraagd om bestuurslid te worden en ze heeft het ontzettend naar haar zin bij de vereniging: ‘Ik leer heel veel over mijn achtergrond. Hiervoor was ik er helemaal niet zoveel mee bezig. Ik wist ook helemaal niet zoveel van de cultuur en tradities. Het voelt als een familie. Het zijn ook een soort moeders en vriendinnen van mij.’

Wil jij ook het Lo Por Peng maken? Hieronder staat het recept van de lekkernij.

Recept voor Lo Por Peng.

“Oliedeeg”:

640 gr patentbloem
350 gr reuzel
> Kneden

“Waterdeeg”:

640 gr patentbloem
160 gr suiker
200 gr reuzel
240 gr water
> Kneden

Snij het oliedeeg in 4 stukken en deze elk weer in 10 st. Doe hetzelfde bij het waterdeeg. Waterdeeg iets rond uitrollen. Oliedeeg in het midden van waterdeeg plaatsen en randjes dichtknijpen, zodat het rond wordt.

Deze bol met opening aan bovenkant uitrollen tot verticale ovaal vorm. Nu van boven naar beneden rollen en opletten dat het laatste rand naar boven komt te liggen.

Daarna deze twee keer met je vinger zachtjes een scheiding maken, zodat de rol uit drie gelijke vlakken bestaat. Als laatst, de rol van links naar rechts twee keer vouwen, zodat het een beetje vierhoekig eruit ziet.

Vulling:

450 gr kleefrijstmeel (ketan)
Zak gedroogde gezoet meloenreepjes, klein snijden
Zak sesamzaad
3 glas theekop water
> Kneden

Het vierhoekig deeg met opening aan bovenkant iets uitrollen tot ronde vorm en plaats in het midden de vulling. De randen dicht knijpen zodat het rond wordt. Deze met de opening aan onderkant uitrollen tot een mooie ronde vorm. Daarna bovenkant bestrijken met losgeklopt ei.
In oven 30 min op 200 graden.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat