Leerlingen Vak College Hillegersberg proeven in de VCH STORE van het ‘echte’ werkleven

Vak College Hillegersberg (VCH) in Rotterdam opent een nieuw winkelconcept, genaamd VCH STORE. De winkel wordt een plek voor leerlingen waarbij ze de praktijk kunnen uitvoeren. De vmbo-school noemt het een betekenisvolle plek waarin alle facetten van het Rotterdamse onderwijs samenkomen.

Het idee is voortgekomen uit de vraag: ‘Hoe kunnen we de leerlingen van het VCH uitdagen en begeleiden bij het ontwikkelen van talenten op het gebied van kennis, vaardigheid en maatschappelijke betrokkenheid?’ Door de leerlingen aan het werk te zetten in de winkel proeven ze vast een beetje van het ‘echte’ werkleven. ‘Hoe leuk en motiverend is het wanneer je iets op school leert en het in een echte winkel in de praktijk kan brengen?’, zegt de school. Op de hoek van het schoolgebouw stonden een aantal leegstaande winkelpanden die nu gebruikt worden als winkel.

Buurtbewoners en winkeliers kunnen in de opgeknapte en ingerichte VCH STORE terecht om drukwerk, meubilair en accessoires te laten ontwerpen. Het bijzondere is dat de leerlingen dit hele proces aannemen, doornemen en uitvoeren. Uiteraard kun je als buurtbewoner ook gewoon naar binnenlopen om rond te kijken tussen de zelfgemaakte accessoires.

Buiten dat de scholieren leren over hoe het echte werkleven eruit ziet, heeft de winkel ook een maatschappelijk doel. Zo worden er thema-avonden georganiseerd voor de buurtbewoners en ze kunnen workshops volgen in de winkel.

De VCH STORE aan de Bergse Dorpsstraat 54 te Rotterdam is vanaf 28 oktober 2021 te bezichtigen.