Lees terug: De hoogtepunten van 24 uur Studio Eendracht

OPEN Rotterdam en bewoners van Bureau Eendracht hebben met het 24 uur durende liveprogramma Studio Eendracht: Live in verbinding 2171 euro ingezameld voor Stichting Present Rotterdam. Wethouder Barbara Kathmann deed daar, namens de gemeente, nog eens 500 euro bij. Lees hieronder de hoogtepunten terug.

16.00 uur: Trots
Meer dan 2000 euro voor Stichting Present, dat hadden we natuurlijk nooit gehaald met de hulp van iedereen die zich heeft ingezet voor Studio Eendracht. Wil je het bedrag nog verhogen? Klik dan hier.

Kijk de uitzending terug:

15.00 uur: Aftellen
Presentator Sherill blikt met gasten terug op het programma en telt af naar 16.00 uur (en ook al een beetje op oud en nieuw met Motherboard). Illustrator Amber Rahantoknam onthult aan Rodney van Heilige Boontjes en verslaggever Farzana de gepimpte muur bij Heilige Boontjes. In de afgelopen 24 uur nam zij de muur achter de counter in de zaak onder handen en verwerkte daarin natuurlijk een koffieboontje. Initiatiefnemers Celeste en Han kijken trots terug op de afgelopen 24 uur. Als laatste gast schuift wethouder Barbara Kathmann aan, zij gooit nog een donatie van 500 euro op het door Han bekend gemaakte bedrag van 2171 euro!

14.00 uur: Rdamse Nieuwe
De Podcastmakers van Rdamse Nieuwe schuiven aan aan tafel en zetten toffe Rotterdamse initiatieven in het zonnetje.

13.00 uur: De Impact Monoloog
We spreken dit uur met Carolien van Wersch, directeur van Voor Goed. Zij gaat de Impact Monoloog voor dit jaar uitspreken. Voor Goed helpt goede ondernemers en fondsen elkaar te vinden, ondersteunt ze en werkt samen met hen aan nieuwe oplossingen. We spreken ook met Dirck Slabbekoorn, manager van een supermarkt in Rotterdam Delfshaven met een bijzonder beleid.

12.00: Zo blijf je mentaal gezond
Een speciaal mentaal gezondheidsuurtje met onze presentatrice Zoë Pinto samen met Daisy da Veiga. In deze speciale aflevering van ‘Mentaal Gezond tijdens Corona’ is het thema, hoe kan het ook anders, verbinding. Zo hebben ze het over verbinden met woorden en zinnen.

Daarnaast geeft Daisy da Veiga praktische tips om rustiger te worden tijdens de coronacrisis. “Het mankement van nu is dat we onze gevoelens niet meer toelaten. Maar ga gewoon eens op de bank zitten, doe verder helemaal niks en laat het gewoon gebeuren.”

“Dat lijkt me heel moeilijk”, zegt Zoë. “Dan begin je bij 30 seconden, maar geloof me, als je tijd neemt voor jezelf, leer je jezelf accepteren. Dat geeft zoveel rust”, eindigt Daisy.

11.00 uur: Tips voor de thuiswerkers
Stichting Lendahand neemt ons mee in de wereld van het thuiswerken. Ze geven enkele leuke en praktische tips over hoe je toch verbonden blijft met collega’s als je elkaar lange tijd niet in levende lijve hebt kunnen zien. Zo helpt het om spelletjes te doen meent Adriaan van Lendahand: “Het zorgt voor wat luchtigheid tussendoor. Zie het als een teamuitje, waarbij aandacht is voor het sociale gedeelte.”

De Italiaanse collega Pietro merkte dat veel collega’s achter de computer zaten en vrijwel niet buiten kwamen. “Ondertussen zag ik een vriend die er heel goed uit zag en hij vertelde me dat er bij zijn werk een walking challenge was opgezet. Je strijdt met collega’s om de meeste stappen te zetten.” Hij zette de challenge ook op voor zijn collega’s bij Lendahand. “Het helpt echt, door wandelen voel je je een stuk beter.”

10.00 uur: Kunst en erfgoed
Priscilla van Studio Goldfinch en Anouk van Cultuur en Vliegwerk zitten aan tafel. Zij komen praten over de missie van Open Monumentendag Rotterdam en wat er in de afgelopen twee jaar is bijgekomen. Ook wordt er gepraat over platform Katendrecht.

09.00 uur: Chicks vs. Boys
De chicks (en boys) van Chicks and the City komen dit uur langs om het over de verschillen tussen vrouwen en mannen te hebben. Tijdens de ‘Chicks vs. Boys Show’ stellen de meiden en de jongens elkaar pittige en brutale vragen met als doel  het ander geslacht beter te begrijpen: wat natuurlijk hopelijk voor ‘verbinding’ zorgt tussen jongens en meiden.

Wat zijn afknappers? Hoe versieren mannen vrouwen in coronatijd?Wat moet een man nooit tegen een vrouw zeggen in een ruzie (“Ben je ongesteld, ofzo?”)? Of: hoe gaan vrouwen en mannen verschillend om met problemen? Daarop komen de gasten tot een gemeenschappelijke conclusie. “Soms gaan mannen te snel over op een oplossing, terwijl vrouwen vaak eerst willen dat er naar ze geluisterd wordt.

08.00 uur: Bosbadderen en koffie
Presentatrice Farzana gaat in gesprek met Rotterdammer Willem H. van Wijk. Hij vertelt over zijn vroege ochtenden en late avonden. “Uitslapen is voor mij 7.00 uur ‘s ochtends. Waarna ik mijn ochtend begin met een kop koffie. Koffie is belangrijk en moet sterk zijn en lekker ruiken.” Farzana en Suus van Heilige Boontjes duiken de bar in om een kopje koffie te bereiden voor Willem.

Presentator Chris staat in het park van de Kunsthal, midden in het bos. Hij vindt uit hoe je rustig wordt in de stad in de vroege ochtend. Daarom gaat hij bosbadderen met ‘Chief bosbadderaars’, Mel en Marijke. “Bosbadderen is een fijne manier om je contact met de natuur te herstellen”, aldus Mel. Pak je kamerplant erbij en wordt helemaal zen!

07.00 uur: Ochtend in beweging
Deze ochtend blikken we nog een keer terug naar de uitzending van donderdagmiddag. Met onder andere Presentators Zoë en Farzana en Anna, Thijs en Juliette van Stichting Present. Ook Marit, Jeroen en Jolien van Stichting Present zijn in de studio. Daarnaast halen wij geld op voor Stichting Present. Wil je doneren? Ga dan naar de website www.studioeendracht.nl.

Presentator Chris en Farzana starten de ochtend fris en fruitig met gezond gesprek met fitness coach Joey Milan. “Maarre Chris, ik dacht dat je nog niet helemaal wakker zou zijn dus ik heb een gast uitgenodigd die ervoor gaat zorgen dat je dat wel wordt.. En dat is niemand minder dan Joey Milan!” Joey geeft een workout in onze studio.

06.00 uur: Dichter in het Atrium

En we sluiten de nacht af af met Dichter in het Atrium; een serie gemaakt over de in 2020 overleden dichter Hans Sleutelaar. Wij krijgen een blik in zijn laatste levensfase in verzorgingstehuis het Atrium op de Karel Doormanstraat. Loes Luca neemt hem mee naar het Boijmans, en nachtburgemeester Jules Deelder gaat – vlak voor zijn overlijden – nog bij hem langs.

05.00 uur: Serie bingen
Vanaf 5:00 uur kun je de eerste vijf afleveringen zien van MAUS; een serie van OPEN Rotterdam waarin de jonge Maus het nachtleven van Rotterdam ontdekt.  Daarna kun je kijken naar de eerste de eerste akte van de thuisopera Home Sweet Home, dit jaar tijdens de eerste lockdown gemaakt door OPEN Rotterdam in samenwerking met de Operadagen.

04.00 uur: Docu
We hebben er 11 uur lang live televisie op zitten!! En het is nog niet voorbij. We hebben deze nacht nog een aantal docu’s voor jullie. We beginnen met de documentaire Nooit meer over praten. Hier blikt de 99-jarige Teun van Halem terug op zijn leven en de Tweede Wereldoorlog.

03.00 uur: Over creativiteit, ondernemen en het nachtleven
We zijn aangekomen bij het laatste uur waarbij we Rotterdammers interviewen voor een diepte-interview. Bij presentator Han van THRIVE op de bank zit de ‘creatieve directeur van Rotterdam’; Ted Langenbach. “We zijn er via de achterdeur, altijd interessant!” Zegt Ted waarna hij op de bank neerstrijkt. Ted vertelt over de moeilijke tijden waarin de meeste Rotterdammers nu zitten. De dichte clubs zijn voor hem een openingen om na te denken over wat nu. Hier raakt hij door geïnspireerd. “We hebben enorm veel talent in de stad. Rotterdam is een incubatietijd van creativiteit.” Hij blikt terug op het Rotterdam uit ‘zijn tijd’.

02.00 uur: Over verbinding en het verschil maken
OPEN Rotterdam hoofdredacteur Celeste Boddaert spreekt een uur lang met Boyd Grund. Ooit een heuse breakdancer, maar inmiddels binnen Rotterdam bekend als acteur van verschillende theaterproducties, films en series; ook bij OPEN Rotterdam.” Boy aka MC Laantje hielp ouderen uit de wijk Vreewijk met gratis boodschappen en maaltijden. Samen met zijn team brengen ze de boodschappen rond in een bestelbusje. Voor de Vreewijkers is het soms even schrikken om een groep jongens te zien.

Het is twee uur ‘s nachts, onze huisdichter Miguel Santos maakt passende gedichten bij de diepteinterviews.

01.00 uur: Over werken bij de NOS
We zijn de nacht ingegaan met drie diepte-interviews en onze eerste gast is Nasrah Habiballah. Reporter en editor bij NOS. Juliette Boughouf vertelt over het leven achter de schermen van een NOS-reporter in de hectiek van een dynamische stad als Rotterdam. “Toen het kwartje viel van de coronacrisis; dat heeft dit jaar het meeste indruk gemaakt. De mooie initiatieven die ontstonden. Maar ook dat mensen gingen hamsteren; zo bizar.”

Ook in de studio is huisdichter Miguel Santos. Miguel is een Rotterdamse schrijver en dichter en leeft vooral in de nacht. Elke verhaal vertaalt hij in zijn woordkunst. Tijdens de 24uur liveshow draagt hij een gedicht voor aan Nasrah Habiballah vanuit onze studio. “Welkom, welkom..” Zo opent Miguel zijn gedicht in de nacht. “Wat mooi dat je zo goed hebt geluisterd naar mijn verhaal.” Eindigt Nasrah.

24.00 uur: Exclusieve preview
Tijd voor een uurtje comedy! Verbinding is voor Kijk je Kop-oprichters Santino Meiland en Marciano Madretsma erg belangrijk. Het platform dat zij hebben gecreëerd is dan ook voor iedereen bestemd. 31 januari is hun eerste show. Na veel onzekerheden gedurende de corona crisis gaat het dan eindelijk gebeuren. Wij krijgen een exclusieve preview!

23.00 uur: Zo word je rijk
Juliëtte Boughouf gaat in dit uur in op de vraag: hoe word ik rijk? Ze gaat daarover in gesprek met Paulo Gomes van Heilige Boontjes, Marco van Dunnen die zijn job bij de politie combineert met Heilige Boontjes en grafisch ontwerper Yorbi Guttierez van Friends for Brands. Zij kozen niet voor snel geld, maar voor een betekenisvolle baan. Juliette heeft het met hen over waarom ze deze keuze hebben gemaakt, wat dat hen heeft gekost én opgeleverd. Paulo: “Het is kansen krijgen, maar ook kansen pakken.”

22.00 uur: Muziek!
Na een rondje Rotterdamse wetenschap gaan we verder met een uur muziek! Een aantal veelzijdige, diverse Rotterdamse artiesten laten horen wat ze kunnen. Onder anderen Liza Weald, Valentijn, Paco Martina en het Kaapverdische trio Paulo Bouwman, Lily Spencer en Linete Lopes! Hoe verliep het afgelopen jaar voor hen? “Ik mag wel voor iedereen spreken als ik zeg dat het echt niet goed was”, zegt Paulo Bouwman. “We hebben bijna niet gespeeld, bijna niet gezongen, wel wat live optredens via Facebook gehouden, maar je mist echt het publiek.”

21.00 uur: Duik in de wereld van wetenschap en economie
Dit uur gaan we iets meer de diepte in. Maud Hartstra en Juliette Boughouf van Thrive maken zich op voor een rondje Rotterdamse wetenschap. Met jonge getalenteerde wetenschappers spreken ze over kwantumfysica, circulair design en gedragseconomie! “Uiteindelijk wil ik een sensor bouwen waarmee ik de wereld kan verbeteren, dat is uiteindelijk mijn doel”, vertelt Sarwan Peiter.

20.00 uur: We doen het voor Stichting Present
Presentator Zoë heeft Anna, Thijs en Juliette van Stichting Present aan tafel. Anna vertelt dat de stichting in de kerstperiode genoeg vrijwilligers heeft, maar het belangrijk blijft vinden dat mensen met elkaar in verbinding blijven. Daarom roept ze iedereen op om, vooral in deze tijd, om te kijken naar je medemens.

Ook Marit, Jeroen en Jolien van Stichting Present zijn in de studio. De stichting waar we vandaag geld voor ophalen koppelt vrijwilligers aan mensen in kwetsbare omstandigheden. Ze doen dat door het organiseren van projecten, zowel sociale als praktische, bijvoorbeeld klussen in huizen bij mensen die dat nodig hebben. “Wat ik het mooiste vind is dat we verbindingen maken, ik vind het heel mooi om een bepaalde  doelgroep vanuit Rotterdam, de vrijwilliger, te koppelen aan iemand die wat nodig heeft”, legt Marit uit.

19.00 uur: Flyeren en twerken
We zijn inmiddels 2,5 uur live en het is tijd voor wat lichaamsbeweging! Twerk After Work-instructeur Chanty Burleson staat al klaar! Ze geeft een half uur lang twerkles!

Veel mensen voelen zich dit jaar erg alleen, vooral nu met de feestdagen. Dit is iets wat Nadia raakt en daarom begon zij haar actie ‘Geen Eenzame Kerst’. ‘’Ik werd eigenlijk gewoon wakker op een ochtend dat ik dacht, hoe moeilijk is het nu om met mensen samen te zijn? En waarom niet een manier vinden om uiteindelijk alsnog mensen samen te brengen”, stelt Nadia. In Zevenkamp flyert ze al een aantal dagen, samen met vriendinnen en vrijwilligers, met als doel dat zoveel mogelijk mensen zich aanmelden voor zowel het ontvangen als het maken van een maaltijd tijdens kerst. Nadia hoopt zo mensen met elkaar in contact te brengen.

18.00 uur: Rapgranny draagt voor
‘Onze’ rapgranny José van Zutphen twijfelde bij nog even of ze vanwege de lockdown nog wel moest komen, maar is toch blij dat ze aan kan schuiven aan tafel bij Sherill. Ze vertelt over hoe rap op haar pad kwam en laat haar ‘gebedsrap’ horen. Verder wil ze kijkers meegeven vooral op elkaar te letten. “Kijk een beetje naar elkaar om.”

Regisseur Sven Peetoom van de serie MAUS blikt in gesprek met presentator Sherill terug op de film. “Een heel tof project, omdat we Rotterdam zo goed kennen, kunnen we alle mooie plekken laten zien.” Actrice Annelieke Joosten heeft goede herinneringen aan de opnames: “Mijn rol is heel leuk om te spelen, een sterke vrouw die een jongen op sleeptouw neemt.” Qua opnamelocaties was ze vooral onder de indruk van de oude tramremise. “Dat was zo mooi, daar zou ik in mijn dagelijks leven ook wel in willen leven”, vertelt ze. MAUS is later vanavond in z’n geheel te zien, of nu al hier terug te kijken.

Reporter Farzana weet inmiddels van alles over de samenwerking tussen de keuken van Heilige Boontjes en Stichting Present. De twee partijen zorgen voor gratis maaltijden voor mensen die dat nodig hebben. “Het is hartstikke leuk werk en we doen ons best om de maaltijden zo gezond mogelijk te krijgen”, vertelt Hanneke Jongekrijg horecaleider van Heilige Boontjes.

17.00 uur: Muzikale Boontjes

In Bureau Eendracht zitten meerdere sociale organisaties, bijna iedereen doen deze 24 uur lang mee. Aan tafel van presentator Sherill lieten Anna Tak en Dirk Koppenol van Voorgoed weten dat zij ook hopen dat er een mooi bedrag wordt opgehaald. Kirsten van den Berg (Bureau Eendracht) vertelt over hoe tof het is dat er zoveel organisaties in een gebouw zitten die elkaar kunnen versterken. Rodney van den Hengel vertelt over hoe zijn Heilige Boontjes nu muziek inzetten om aandacht te vragen voor hun campagne. Het horecagedeelte van het bedrijf heeft het vanwege de coronaregels niet makkelijk. “Daarom zijn we begonnen met de campagne Help de Boontjes de winter door.”

16.00 uur: Aftrap
Presentator Sherill Samson opent met hoofdredacteur Celeste Boddaert en Han van Nieuwaal, co-founder van THRIVE de uitzending. Doe mee en kom in actie! Voor de stad, onze toekomst en ook een beetje voor jezelf. Tijdens de live sessie halen we gezamenlijk geld op voor Stichting Present en helpen we andere Rotterdammers een handje. Doneer via: https://www.studioeendracht.nl/

Celeste en Han geven aan geen streefbedrag voor ogen te hebben. “Elke euro telt”, aldus Celeste. “Al hoop ik wel dat er mensen zijn die een project adopteren. Daarmee kan namelijk echt meteen een actie van start gaan.”

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?

Volg ons dan ook op onze social media kanalen