Legendarische accordeonist Bitori treedt op in Worm

Accordeonist Bitori is bijna 79 jaar, maar hij treedt nog op over de hele wereld met de muziekstijl Funaná. Hij is één van de grondleggers van de Kaapverdiaanse muziekstijl en vanavond geeft hij met zijn band een spetterend optreden in Worm.

Op zijn 13e begon Bitori met muziek maken. Hij werd een van de grondleggers van Funaná. De muziek was de muziek van de slaven die de muziek gebruikten om hun pijn te verwerken. De muziekstijl was verboden in de tijd van het Portugese regiem in Kaapverdië. Bitori bleef doorspelen, maar stiekem thuis. Als het regiem er achter kwam dat je Funaná speelde, werden je spulen afgepakt en kon je in de gevangenis belanden.

Hij kwam 20 jaar geleden naar Nederland om het album ‘Bitori nha Bibinha’ op te nemen met de Rotterdamse producer en bassist Danilo Tavares en producer Carlos dos Santos. Het album werd een klassieker. Bitori raakte in de vergetelheid, maar Samy Ben Redjeb, van het label Analog Africa besloot het album opnieuw uit te brengen. De band treedt op over de hele wereld.

Bitori denkt er nog niet aan om te stoppen: “Pas als ik dood ben dan stop ik.” Hij heeft nog één grote wens: “Ik hoop dat die wens nog uit kan komen desondanks mijn leeftijd. Ik zou nog een cd maken met de verschillende muziekstijlen Morna, Coladeira en Funaná.”

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat