Lenie is nog altijd verdrietig als ze aan het ‘Vergeten Bombardement’ denkt

Lenie is nog altijd verdrietig als ze aan het 'vergeten bombardement' denkt

Voor de herdenking van het Vergeten Bombardement op 31 maart, spreken we met een aantal overlevenden van deze gebeurtenis. Zo ook met Lenie van Schie, die tot op de dag van vandaag emotioneel wordt bij het praten over deze periode uit haar leven.

Lenie van Schie is zeven jaar als ze op 31 maart 1943 getuigen is van het bombardement rond het Marconiplein en de Schiedamseweg. Ze woont op dat moment met haar ouders en nog tien thuiswonende broertjes en zusjes in de Bootsmanstraat. De kinderen zouden die middag nog naar school gaan en waren net thuis van het spelen. ‘We kregen allemaal nog een natte washand voordat we zouden vertrekken, toen de ronkende vliegtuigen overkwamen. We zijn niet katholiek opgevoed, maar mijn moeder zei toen dat we moesten gaan bidden’. 

Omhoog gesmeten
Het hele gezin werd door de luchtdruk omhoog gesmeten, zo vertelt Lenie emotioneel. Haar kleine broertje lag met brokstukken in de kinderwagen en een ander broertje dat uit het toilet kwam, zat onder het bloed van het gesprongen glas. De deur wordt door puin gebarricadeerd en daarom klimt het gezin door het raam naar buiten.

Door het vele stof stikken ze bijna, maar gelukkig is daar de puddingsaus van moeder. Het hele gezin en de buren krijgen allemaal een slokje, ‘anders was het misschien slecht met ons afgelopen’. 

Kippenvel
Het huis van de familie is daarna onbewoonbaar en de familie slaapt een aantal nachtjes op verschillende plekken, waaronder een school in de buurt. Daarna wordt het gezin gescheiden ondergebracht bij mensen in Katwijk. Een fijne tijd voor Lenie, ‘we kwamen echt van de hel in de hemel’. Uiteindelijk keerde het gezin weer terug naar de opgeknapte woning in Delfshaven.

Jaren later loopt Lenie over een braderie en vindt daar twee oude tegeltjes van Katwijk, ‘kippenvel’. Ze hangen nu al jaren bij haar in de keuken en elke dag wordt ze herinnerd aan de hemel waar ze in kwam na de gebeurtenissen in de hel.  

Live
OPEN Rotterdam is woensdag om 13.00 uur live bij de herdenking van het bombardement in Park 1943. De video is vanaf 13.00 uur hieronder te zien.