Lia trekt met bakfiets door de stad en geeft anti-inbraaktips: ‘Gooi niet op social dat je op vakantie bent’

De gemeente Rotterdam is begonnen met een actie om woninginbraken te voorkomen. Jaarlijks trekt Lia van den Hoek met een bakfiets door de stad om de mensen van goede anti-inbraaktips te voorzien. Wij gaan mee op haar rondje door Rotterdam-Noord.

“Hallo, wij zijn vandaag met een actie bezig omtrent inbraakpreventietips”, begroet voorlichter Lia van den Hoek opgewekt twee mensen die voorbij lopen. “Het is vrij rustig met inbraken en dat willen we graag zo houden. We hebben wat tips op een kaart staan en omdat het zomer is zit er ook een hele leuke zonnebril bij”, zegt ze terwijl ze de kaart overhandigt.

“Gooi vooral niet op social media dat je op vakantie bent. En mocht je toch op vakantie zijn, waarschuw dan je buren. Zij kunnen de boel dan in de gaten houden en de post uit de bus halen. Zorg dat je een lichtje aan laat als je s’ avonds niet thuis bent. En zorg er uiteraard voor dat alles dicht en op slot zit. Ook al is het warm: deuren en ramen dicht”, somt Lia de belangrijkste tips op.

Lia trekt samen op met de mensen van Handhaving en de politie. Ze ontmoet hen in elke wijk waar ze naartoe fietst en geeft samen met hen tips aan de mensen op straat. Wijkagent Tim Dubbeldam hoopt met zijn hulp aan de actie ook meer zichtbaar te zijn in zijn wijk. “Wat mensen vandaag of morgen nog kunnen doen is bijvoorbeeld een video deurbel installeren”, vertelt hij.

De inwoners kunnen het wel waarderen. Zo vindt een vrouw vooral de tip omtrent sociale media erg handig. “Ik zie mensen wel eens plaatsen: ‘Joe ik ben met vakantie!’ Dan denk ik: ‘Oké, nou dan kun je dus gratis naar binnen”, zegt ze schaterlachend.