Licht in de duisternis: Duizend kaarsen verlichten Beijerlandselaan een jaar na rellen

Lars Klappe uit Hillesluis wil dinsdag 25 januari duizend kaarsjes aansteken op de Beijerlandselaan en de Groene Hilledijk. Het is die dag precies een jaar geleden dat relschoppers in opstand kwamen tegen de avondklok en voor een grote ravage zorgden in de straten op Zuid. Met lichtpuntjes in het donker wordt tussen 17.00 en 19.00 stilgestaan bij de mooie initiatieven en positieve energie in de winkelstraat.

“De start van het nieuwe jaar is toch een soort moment van bezinning en ik moest terugdenken aan de rellen van vorig jaar. Toen dacht ik: ‘Hoe kunnen we op een leuke en positieve manier 2022 starten?’”, vertelt de Rotterdammer, die uiteindelijk op het idee kwam om duizend kaarsen aan te gaan steken. Zo wil Lars het bewogen jaar dat 2021 was afsluiten en 2022 met, letterlijk, veel lichtpuntjes en nieuwe energie ingaan.

Het plaatsen en aansteken van zo’n grote hoeveelheid kaarsen lukt Lars niet alleen, gelukkig spreekt het initiatief ook andere bewoners aan. “In principe zorg ik zelf voor de kaarsjes en dan helpen bewoners, ondernemers en andere belangstellenden met neerzetten. Ik had aanvankelijk gedacht; als we een groepje van tien tot vijftien mensen hebben, dan moet het prima te doen zijn om duizend kaarsjes neer te zetten. Maar er is inmiddels al zoveel belangstelling dat we straks een persoon per kaarsje hebben”, zegt hij met een knipoog.

De enige mogelijke spelbreker is de weersverwachting. Mocht de regen met bakken uit de hemel vallen, wordt er gekeken of het op een andere dag kan: “Het idee is wel echt om het sowieso door te laten gaan. Ik ben al bezig met het kopen van de kaarsjes en ja… Zelf heb ik ook niks aan duizend kaarsjes. Dus mocht het echt die avond regenen, dan wordt het een dag later of een dag eerder. Maar ik hoop dat het gewoon op de 25e kan, mede door die symbolische waarde dat het dan precies een jaar later is.”

Saamhorigheid

Want hoe zag de getroffen winkelstraat er een jaar geleden precies uit? De schrik zat er bij de inwoners van Hillesluis goed in. OPEN Rotterdam ging een dag na de avondklokrellen polshoogte nemen:

Tekst gaat verder onder video

Volgens Lars hebben de rellen er wel voor gezorgd dat de bewoners dichter naar elkaar zijn toegegroeid: “Je krijgt toch een soort gevoel van: ‘Blijf van mijn wijk af!’ Op het moment zelf voel je je heel machteloos. Je ziet het vanuit je woonkamer gebeuren en je kan helemaal niks. Naderhand was het mooi om te zien dat die avond, ondanks de avondklok, gelijk allemaal bewoners naar buiten stormden om in actie te komen door onder andere spullen op te ruimen en getroffen ondernemers te helpen. Je zag dat saamhorigheidsgevoel heel erg die avond en ik vind dat je die nu nog steeds wel ziet.”