Lijsttrekkers in gesprek over de koloniale en slavernijgeschiedenis van Rotterdam

Wat moet de gemeente doen tegen institutioneel racisme? Welke geschiedenissen moeten op school worden onderwezen? En hoe moet het slavernijverleden worden herdacht? Lijsttrekkers van Rotterdamse politieke partijen worden op maandag 21 februari bevraagd over de doorwerking van het koloniale en slavernijverleden, en naar hun visie en plannen voor de komende vier jaar.

Stichting Gedeeld Verleden Gezamenlijke Toekomst en Vers Beton presenteren History Matters x Verkiezingen.

In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart organiseren Stichting Gedeeld Verleden, Gezamenlijke Toekomst (GVGT) en journalistiek platform Vers Beton een verkiezingsspecial over het koloniale en slavernijverleden van Rotterdam. Tijdens het Verkiezingsgesprek worden de lijsttrekkers van politieke partijen stellingen en vragen voorgelegd rondom de thema’s educatie, herdenken en institutioneel racisme.

Deelnemers

De volgende politieke vertegenwoordigers nemen deel: Judith Bokhove (GroenLinks), Richard Moti (PvdA), Chantal Zeegers (D66), Mieke Megawati Vlasblom (BIJ1), Faouzi Achbar (DENK), Imane Elfilali (Volt) Ruud van der Velden (PvdD), Tjalling Vonk (CU), Arno van Veen (Socialisten010), Theo Coskun (SP) en Ellen Verkoelen (50PLUS).

Namens de VVD schuift Dieke van Groningen aan en vanuit het CDA is René Segers-Hoogendoorn vertegenwoordigd, beiden nummer 2 op hun kandidatenlijsten.

Jong perspectief

In deze verkiezingsspecial is een belangrijke rol weggelegd voor jonge Rotterdammers. Studenten van Albeda, Zadkine en Erasmus Universiteit en jongeren van Chicks and the City, SPACE / DonaDaria en Maaspodium waren nauw betrokken bij de opzet. Ook bereiden zij vragen en stellingen voor die zij gedurende de avond zelf aan de (kandidaat-)politici zullen stellen.

Live volgen

Het Verkiezingsgesprek is een speciale uitzending van History Matters, de collegetour van stichting GVGT. Dit maandelijkse educatieve programma laat Rotterdammers kennismaken met het koloniale en slavernijverleden van hun stad. Alle afleveringen zijn hier terug te zien.

Vanwege de coronamaatregelen is het debat niet toegankelijk voor publiek. Het Verkiezingsgesprek is maandagavond vanaf 19.00 uur live via onderstaande video te volgen.