Literaire herinneringen Hans Sleutelaar samengebundeld in ‘Sleutelaar Worden’

Afgelopen vrijdag was een bijzondere dag voor de Rotterdamse dichter Hans Sleutelaar. Uit handen van Wilfried de Jong kreeg hij het eerste exemplaar van het boek Sleutelaar Worden, een verzameling van literaire herinneringen uit het leven van de bekende dichter die een inspiratie is geweest voor vele dichters en schrijvers.

Geboren en getogen in Rotterdam, bracht Sleutelaar ook veel tijd door in Amsterdam, Frankrijk en Thailand. Door ziekte van zijn vrouw moest hij noodgedwongen terug naar Rotterdam, de stad die hij altijd thuis zal noemen: “Het is zeker niet erg om hier terug te zijn. Ik heb hier veel vrienden en kennissen, dus ik vind het wel fijn om hier weer te wonen.”

En veel van deze vrienden waren afgelopen vrijdag dan ook aanwezig tijdens de uitreiking van ‘Sleutelaar Worden.’ Hierin staan vele teksten van Sleutelaar, en krijgt de lezer als het ware een overzicht van de tijdlijn van Sleutelaar’s leven en carrière. Erik Brus, die het boek samenstelde, is duidelijk over de invloed van de 80-jarige dichter heeft gehad op literatuur in Rotterdam: “In Rotterdam is niet echt een rijke literaire cultuur, maar Sleutelaar was samen met Vaandrager een hele grote bron van inspiratie toen ik begon met schrijven.”

Voor Wilfried de Jong, de bekende TV-presentator die het eerste exemplaar mocht uitreiken, was het een grote eer om gevraagd te worden voor de boekpresentatie: “Ik heb het werk van Sleutelaar altijd wel gevolgd, en het is ook iemand die zijn woorden goed weegt, ik vind dat veel waard in een tijd als deze. Ik was dan ook vereerd dat ik hiervoor werd gevraagd.”

Sleutelaar is ondertussen druk bezig met het uitdelen van handtekeningen, en is ondanks zijn jarenlange ervaring als dichter toch verbaasd door de grote publieke belangstelling: “Ja, ik sta wel paf. Ik ben nooit iemand geweest die veel aandacht heeft gezocht in de media, en dat er nu dan toch zoveel mensen op af komen, dat geeft wel echt een kick.”