Kijk en lees terug: Dit was 24 uur lang Studio Eendracht

Van donderdag 16 december 16.00 uur tot vrijdag 17 december 16.00 uur maakten we Studio Eendracht. In dit liveblog lees je alles terug over de hoogtepunten. Doneren aan de stichting van de Heilig Boontjes kan via tot vrijdag 24 december nog via studioeendracht.com, geld langsbrengen bij Eendrachtsplein 3 mag uiteraard ook.

Binnenkort komt de hele registratie beschikbaar.

15.00 uur Wethouders en muziek bij afsluiting Studio Eendracht

We beginnen het laatste uur met een optreden van Aziz. Hierna kijken we vooruit op wat Rotterdam kan verwachten in de aankomende maanden rond de verkiezingen. Sanne en Lauren laten zien hoe Rotterdammers in ons programma Stem van Rotterdam aan het woord komen en staan stil bij de wijkraden die de hyperlokale democratie moeten veranderen.

14.00 uur Onmisbaar mbo en veiling tekening Stadstekenaar010
Onmisbaar mbo over hoe we ervoor kunnen zorgen dat mbo de waardering krijgt die het verdient en om kwart voor drie begint de veiling van het kunstwerk van Stadstekenaar010 voor het goede doel Stichting Heilige Boontjes.

13.00 uur Dierenvoedsel rijnmond en wooncrisis
De Dierenvoedselbank Rijnmond laat zien wat zij doen en waarom het belangrijk is voor de Rotterdammers en we gaan het hebben over de wooncrisis in Rotterdam. Steeds meer Rotterdammers hebben moeite met het vinden van een woning.

12.00 uur: Wethouder Bonte over de luchtkwaliteit
Vanaf juli meten bijna 500 Rotterdammers de luchtkwaliteit met een meter in eigen huis. Dit doen zij voor de Luchtclub, opgericht door de gemeente. Met de gegevens van de meters van deze Luchtclub wordt de lokale luchtkwaliteit in kaart gebracht. Wij gaan in gesprek met oprichter en wethouder Bonte.

11.00 uur: Schuldenvraagstuk aankaarten en een gedicht van Edwin de Volgt
Het Social Impact Fonds Rotterdam gaan in gesprek met sociale ondernemers en de Gemeente Rotterdam om het schuldenvraagstuk aan te kaarten. Edwin de Volgt heeft een gedicht geschreven die aansluit op het schuldenvraagstuk.

10.00 uur: Het verhaal van de stad
Museum Rotterdam heeft geen presentatiefunctie meer. Anouk Estourgie stelde samen met een collega een advies op waar een stadsmuseum aan moet voldoen. Op welke manier vang je verhalen en hoe geef je ze door?

09.00 uur: Winterzwemmen, Eddy do Rosario van 010Skillz en Monica Ruiz over Dubbelbloed
Onze verslaggever bas nam een duik in de Kralingseplas. Ook spreken we Edyy do Rosario over 010Skillz en Monica Ruiz over haar documentaire Dubbelbloed. In de serie wordt er onderzoek gedaan naar gemengd Surinaams-nederlandse afkomst.

08.00 uur: Boothcamp, jongleur David Severins over docu en John Buijsman over Kerstfilm
Sporten op de vroege morgen, we beginnen met een boothcamp van Martine Bruinsma van THRIVE. Jongleur David Severins komt vertellen over zijn docu die vannacht op OPEN Rotterdam te zien was en John Buijsma over kerstfilm.

07.oo uur: Rustig starten van de dag
We beginnen de dag met een terugblik op gisteravond en Boontje Robin vertelt over de opleiding bij Heilige Boontjes. Verslaggever Bas gaat langs bij 39 Jumpstreet om een jumples te volgen van jumptrainer Lorenzo Waser en Ninny en Celine vertellen over clip toeslagenaffaire.

01.00 uur: Nachtprogrammering
Tot 07.00 uur zie je de mooiste documentaires en films voorbij komen bij Studio Eendracht. We zenden De Druk, de Straatstaat, Even op de tanden blazen, Mijn land – Syrië, Gelukkig Autistisch, Onmisbaar MBO, Rotterdam van Onderen en het beste van 010nu uit! Dit liveblog krijgt m 07.00 uur weer een nieuwe update.

00.00 uur: Griezelen met Jeff en Amanda
Het is middernacht, tijd voor het negende uur van Studio Eendracht. Zoë gaat in gesprek met Jeff, die griezeltours door de stad organiseert. Hij kent de spannende plekken en spookverhalen van de stad. Ook Amanda Wams schuift aan, zij is een ‘urban heks’.23.00 uur: Morwanna vraagt Rodney het hemd van het lijf

Rodney van den Hengel wordt onderworpen aan een diepte-interview. Hij maakt bekend een stapje terug te doen. Samantha Nuninga volgt hem op als directeur. Kijk het gesprek hier terug.

22.00 uur: Beyond Bars
In de studio van de Heilige Boontjes kijkt Zoë mee bij een freestyle sessie. In een uur tijd maken verschillende artiesten 8 bars op een beat die speciaal voor de gelegenheid is geschreven.

21.50 uur: De nieuwe en vertrekkende ombudsman van Rotterdam
Vers gekozen in de Rotterdamse raad: Marianne van den Anker als nieuwe ombudsman van Rotterdam. Ze volgt in maart 2022 Anne Mieke Zwaneveld op. Beide vrouwen schuiven aan bij presentator Sanne Poot om te vertellen over het ombudswerk. Kijk de video hier terug.

21.30 uur: Quizzen!
Tien vragen, drie kandidaten en van alles over sociaal ondernemerschap in Rotterdam. In de Spelshow van Studio Eendracht nemen Nathalie Noordpool, Eva Workum en Maaike Luiten van Rotterdam Impact Coalitie het tegen elkaar op. Iedere speler heeft een Rotterdamse hulplijn, maar deze mogen ze maar een keer gebruiken. Wie zou de Spelshow Studio Eendracht winnen?

21.00 uur: Rondje Wetenschap
Juliëtte Boughouf gaat met Sjanne Marie (online) en Karlijn (fysiek), beide jonge wetenschappers, praten over hebzucht en hoe te voorkomen dat zzp’ers in een financieel kwetsbare positie komen. Deze inhoud is gebaseerd op de bevindingen vanuit hun promotieonderzoek op dit gebied.

Karlijn, Sjanne Marie en Juliëtte kennen elkaar allemaal vanuit de THRIVE PhD academy, dus het gesprek is ook wat meer vertrouwt. Sjanne Marie richt zich op de de zzp’ers en hoe je de financiele positie van hen kan versterken. Karlijn gooit een conversieel onderwerp op tafel, namelijk: hebzucht is niet altijd een slechte eigenschap en leidt niet altijd tot armoede.

20.00 uur: Optreden Het Gezelschap en een Rondje Wetenschap
Voor Het Gezelschap is het een bewogen jaar geweest. Het Gezelschap treedt op met drie nummers, in het interview zoomen we in op Jordy, met zijn twee bands De Likt, en dit gezelschap had hij wel wat anders verwacht dan op hun lauweren te moeten zitten.

19.30 uur: In gesprek met Shieneey, Bram en Asyera
Roffa Takkies maakt een podcast met jongeren en ze interviewen jongeren op straat. Dit gebeurt allemaal in Rotterdam. Shieneey, Bram en Asyera zijn tijdens #studioeendracht bij ons te gast praten over trending topics waar jongeren en zij met elkaar over praten. Wij willen weten wat Roffa Takkies doet voor de jongeren. Over welke onderwerpen ze praten en hoe ze dit aanpakken. We zijn ook benieuwd naar wat voor reacties ze krijgen van de jongeren zelf en welk onderwerp zij willen bespreken tijdens de live sessie.

19.00 uur: Bas van Leeuwen over Chillhop
OPEN Rotterdam sprak Bas van Chillhop al in 2019. Toen zat hij volop plannen. Corona zorgde ervoor dat hij creatief moest omdenken. Toch heeft hij ondanks alles een zaak kunnen openen in de Hofbogen. Hij gaat met presentator Lauren Verbrugh in gesprek over ondernemen in deze tijd.


18.35 uur: Op bezoek bij KITE

Verslaggever Alicia Keijzer is bij KITE. Zij geven les in kunst en technologie voor kinderen vanaf 4 en 12 jaar en soms ook in het voortgezet onderwijs. Daarnaast organiseren ze  activiteiten en ontwikkelen projecten voor onder andere bibliotheken en culturele instellingen.

18.25 uur: Kemal (6) vertelt over actie voor kinderziekenhuis

De 6-jarige Kemal heeft geld opgehaald voor het Sophia Kinderziekenhuis. Hij vertelt er meer over, samen met zijn nicht Zeynep (12).

18.00 uur: Blokken met de Boontjes
Vier middelbare scholieren komen elke week bij de Heilige Boontjes studeren. Presentator Seda Yilmaz interviewt scholieren Berra en Sudenaz, en Kirsten van den Berg over leren in coronatijd.

17.30 uur: Koken met Hotpot Hutspot, en de eerste BoTu Talkshow. 
In Crooswijk is verslaggever Robin Crabbé van Voor Goed Agency bij Pip. Pip is medewerker van Hotspot Hutsput en vertelt hoe de stichting maaltijden mét en vóór mensen met afstand tot de arbeidsmarkt kookt. Robin gaat mee met het bezorgen van maaltijden.

Daarna nemen presentatoren Yke Ntoane en Hanny de Jong het stokje over voor de eerste Bo-Tu Talkshow.

17.00 uur:  Podcast over Recreatieoord
Nadat het eerste uur voorbij is gevlogen, vertellen journalisten Suzanne Streefland en Sandra van der Steen meer over de podcast die zij maakten bij Recreatieoord Hoek van Holland. De gemeente, nu eigenaar van de grond en het park, wil het park in de verkoop doen. Dat zorgt voor veel onrust bij de mensen die daar nu een huisje hebben. De podcast is vanaf 17 januari te beluisteren bij OPEN Rotterdam.

16.45: Een alternatieve kerstboom
Een kerstboom van bierflesjes of van resthout, de organisatie van de Alternatieve Kerstboom Competitie hoopt op creatieve inzendingen. Een van de initiatiefnemers Kelly Leeuwis wil hiermee aandacht te vragen voor duurzame kerstbomen. “De duurzaamste en creatiefste boom wint!”

16.30: Veiling voor de Boontjes

Stadstekenaar Jeffrey de Bruin is aanwezig om zijn speciale kunstwerk van Rotterdam te veilen. Hij maakte het werk Rotterdammers voor elkaar, speciaal voor de veiling: “Je zou het kunnen zien als hoe grote broers en zussen voor de jongere zorgen. In het werk zie je ze echt achter elkaar staan als een grote muur achter Studio Eendracht, vertelt hij daarover. Het kunstwerk van is gemaakt van professionele materialen: “De Nielsen lijst van 60×90 cm is gesponsord door Harolds lijstenmakerij op de Hoogstraat. Het werk zelf is gemaakt van speciale verf, gouache, heet dat, op 300 grams cold pressed fabriano-papier. De verf heeft meer pigment dan je huis-tuin-en-keukenverf, dus het werk is kleurvaster.” Wie wil bieden op het werk kan dat tot morgen 12.00 uur doen per mail naar [email protected]. Bieders moeten naast hun bod ook hun naam en telefoonnummer doorgeven.

16.00 uur: Mayomen brengt muziek
De Band Mayomen opent met muziek Studio Eendracht. Kijk het optreden hier terug:

 

Presentator Nicky do Rosario trapt Studio Eendracht af.