LEES TERUG: Europese verkiezingen in Rotterdam

Rotterdam mag vandaag, net zoals heel Europa, weer naar de stembus voor het Europese Parlement. In Rotterdam zijn er 274 verschillende stembureaus geopend. In dit liveblog houden wij jou op de hoogte van alle laatste ontwikkelingen.

22.00 uur – einde liveblog
‘GroenLinks-PvdA en de PVV zijn de grootste partijen geworden bij de Europese verkiezingen. GroenLinks-PvdA lijkt acht zetels halen, één minder dan in 2019. De PVV is de grote winnaar en stevent af op zeven zetels, zes meer dan na de vorige verkiezingen.’ Zo meldt de NOS.

21.00 uur
De stembussen zijn officieel gesloten. In Rotterdam heeft totaal 33,8 procent gestemd. Bij de vorige verkiezingen voor het Europees Parlement in 2019 was de totale opkomst in Rotterdam 34 procent.

20.00 uur
De stembussen zijn nog een uur open. Tot nu toe heeft meer dan 30 procent van de Rotterdammers hun stem uitgeracht.

19.00 uur
Ook de minder mobiele Rotterdammers in Charlois kunnen vandaag stemmen tijdens de Europese verkiezingen. In het verpleeghuis Sonneburgh kunnen zij namelijk gewoon terecht bij een van de drie mobiele stembureaus in Rotterdam. “Nu kunnen ook de mensen stemmen die niet zomaar weg kunnen”, zegt een van de Rotterdammers die tijdelijk in het verpleeghuis verblijft.

17.10 uur
Het percentage stemmers heeft inmiddels 20,2 procent bereikt in Rotterdam. Stemmen kan nog vier uur, om 21.00 uur sluiten de stembussen.

17.00 uur
Stemmen in een theater? Bij het Prinses Theater aan de Schiedamseweg kan het! Wat vinden de Rotterdammers die hier gaan stemmen belangrijk?

16.30 uur
Ook Hugo de Jonge heeft zijn stem uitgebracht! Hij heeft gestemd bij de Rijnhavenkeet.

16.00 uur
De opkomst rond 16.00 uur is 18,2 procent.

15.30 uur
Hoe overtuig je mensen nu om te gaan stemmen? Bij Theater Babel aan de Eendrachtsweg pakken ze het origineel aan, mét een performance.

14.30 uur
De fietsenstalling bij de Lijnbaan is voor de tweede keer geopend als stembureau. “Het idee erachter is dat de mensen die hier hun fiets parkeren om naar hun werk te gaan of van hun werk komen, hier dan kunnen stemmen”, legt de voorzitter van het stembureau uit.

14.00 uur
13,7 procent van de Rotterdammers heeft inmiddels gestemd. Stemmen kan tot 21.00 uur. Bij de vorige verrkiezingen in 2019 was de totale opkomst in Rotterdam nog geen 34 procent.

13.30 uur
Nog zo’n bijzondere stemlocatie: het Prinses Theater!

12.30 uur
Deze verkiezingen zijn er ook mobiele stembureaus, die naar zeven verschillende locaties gaan. Op deze manier wordt het voor oudere kiezers makkelijker om dichter bij huis stemmen.

12.15 uur
Inmiddels heeft 10 procent van de Rotterdammers gestemd.

12.00
Ben je nog niet uit je stemkeuze? Of vind je de Europese Verkiezingen ingewikkeld? In Rachid zoekt Raad zoeken we uit wat Rotterdam eigenlijk te maken heeft met de EU!

Een stemwijzer kan ook altijd helpen bij het bepalen van je keuze.

11.30 uur
Stemmen in Rotterdam kan op heel veel verschillende plekken, van musea tot fietsenstallingen aan toe! Een van de stembureaus bevindt zich bijvoorbeeld in de fietsenstalling bij de Lijnbaan!

11.00 uur
Het percentage loopt inmiddels langzaam op in Rotterdam: even na 11.00 uur heeft 7,9 procent van de Rotterdammers hun stem uitgebracht. Ook onze eigen burgemeester heeft inmiddels gestemd: OPEN verslaggever Luki kwam Aboutaleb tegen tijdens het stemmen op het Stadhuis.

10.30 uur
Het is voor het laatst: burgemeester Aboutaleb die de Rotterdammers oproept om naar de stembussen te gaan. Na 15 jaar burgemeesterschap gaat hij ermee stoppen. Per 1 oktober legt hij zijn functie neer. De zoektocht naar een nieuwe burgemeester is inmiddels volop aan de gang.

10.00 uur
Zin in een ijsje na het stemmen? Schrijf je dan in via de website van Ben & Jerry’s en lever je rode stempotlood in op Rotterdam Centraal. Als bedankje voor het stemmen krijg je dan, zolang de voorraad strekt, een ijsje cadeau!

09.30 uur
De opkomst voor de Europese Verkiezingen in Rotterdam staat aan het begin van de ochtend op 4,5 procent. De opkomst bij verkiezingen voor het Europees Parlement is in Nederland traditioneel veel lager dan bij Tweede Kamerverkiezingen, zo schrijft onderzoeksbureau Ipsos. In 2019 was de opkomst bij de Europese Parlementsverkiezingen bijvoorbeeld 42 procent.

07.30
De stembussen zijn geopend! Er zijn 274 verschillende locaties waar je je stem uit brengen. Op stembureausinrotterdam.nl zijn alle stembureaus in Rotterdam te vinden. Belangrijk is om zowel je stempas als je legitimatie mee te nemen.