Theaters willen weer open: ‘In de Koopgoot loop je over de hoofden, maar wij moeten dicht’

Vandaag openen verschillende theaters en musea in Rotterdam de deuren uit protest tegen de coronamaatregelen. Sommige cultuurpodia openen als kapsalon, andere worden een sportschool of massagesalon, want deze sectoren mogen sinds zaterdag de deuren wél openen.

Deelnemende theaters en podia in Rotterdam zijn onder meer New Grounds, De Doelen, Theater Walhalla en comedyclub Haug. De gemeente zei te gaan handhaven. Inmiddels hebben de meeste theaters en podia de actie gestaakt.

In onderstaand liveblog hielden wij je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

17.15 uur
Bij comedyclub Haug deden handhavers geen inval. De actie #Kapsalontheater stopte hier om 17.00 uur. “We hebben het overleefd!” Ze vinden het hier onbegrijpelijk dat ze niet open mogen. “In de Koopgoot lopen mensen over elkaar heen, dat kan wel?”

16.30 uur
Inmiddels zijn de deuren van Doelen dicht. “We hebben het vriendelijke verzoek gekregen om te stoppen. Besloten dat te respecteren, want we hebben ons punt gemaakt. Wel jammer dat de actie niet konden afmaken.” De technicus van De Doelen baalt als een stekker. “Zonde van zo’n leuke actie.”

15.30 uur
In de Doelen worden Rotterdammers door verschillende kappers geknipt.

15.30 uur
Theater Walhalla heeft na ingrijpen van handhavers de protestactie moeten stoppen. Maar de actievoerders zetten hun protest daarna buiten verder voort.

15.00 uur
Vandaag ging Jeugdtheater Hofplein open. “Ik speel vandaag voor het eerst in een kapsalon.”

14.30 uur
Theater Walhalla heeft een laatste waarschuwing gekregen. Om 15.30 uur moet de protestactie afgelopen zijn.

13.00 uur
Vanmiddag werden de eerste kinderen in Jeugdtheater Hofplein geknipt.

12.30 uur
De eerste cultuurlocaties zijn officieel gewaarschuwd door gemeenten, waaronder het Concertgebouw in Amsterdam en de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Ook in Rotterdam kregen de deelnemende locaties de afgelopen dagen een bericht dat er wordt opgetreden, maar vooralsnog gaan de acties in de stad door.

11.15 uur
In Amsterdam zijn ze alvast begonnen. Zo ziet dat eruit.

11.00 uur
De actie is voer voor heel wat grappenmakers op Twitter.