Lokaal buurtwerk in Delfshaven staat onder druk door mogelijke bezuinigingen: ‘Luister naar ons’

Een kwart van de buurtinitiatieven in Delfshaven heeft straks moeite met voortbestaan als geplande bezuinigingen van de gemeente op lokaal buurtwerk doorgaan. Het manifest ‘Stop de afbraak van buurtkracht’ van Bram Dingemanse is inmiddels meer dan 2500 ondertekend. “Als je van een kruk één poot omzaagt, dan valt ie om.”

Met het manifest, met daarin een zogenoemde ‘motie van onderop’, hopen honderden buurtplekken en sociaal ondernemers dat de gemeenteraad de plannen nog gaat wijzigen. Volgens Bram zijn er straks in totaal 10% minder subsidies beschikbaar: “En als je bedenkt dat het leven ook 10% duurder is geworden zakken buurtplekken naar 80% van hun kunnen en dat is jammer.”

‘Mens zijn’
In heel Rotterdam zijn honderden buurtinitiatieven. Het gaat dan onder andere om sportvelden, speeltuinen of buurthuiskamers. Denk aan bijvoorbeeld het Bollenpandje, maar ook Zorgvrijstaat in Delfshaven. Colin Giroth werkt nu 2,5 jaar als maker voor dit initiatief en voor hem betekent buurtwerk in eerste instantie mens zijn: “We creëren een veilige omgeving en specificeren ons op de geestelijke gezondheid. Mensen in een depressie, burn-out of die vastlopen in de ggz. We merken dat je na een uurtje therapie ook nog een plek nodig hebt om mens te kunnen zijn.”

“In dit geval staan mensen al een beetje wankel”, vertelt Colin over de eventuele impact van deze gemeenteplannen. “Dan heb je die steun niet meer. Dan kun je weer regelrecht terug naar bed en kun je wachten tot je wordt behandeld. Deze mensen willen heel graag, maar zetten dan twee stappen terug net op het moment dat ze denken: ‘Ik ben hier klaar voor’.” Colin ondersteunt het manifest dan ook.

‘Verkeerd signaal’
“Met het manifest vragen we aandacht voor de hele sociale basis in Rotterdam”, aldus Bram. “We zijn keihard nodig in deze tijd, want de gemeente moet ook op de zorg bezuinigen.” Dat betekent volgens hem dat er straks meer verwarde mensen in de straten tevoorschijn komen. Buurtbewoners moeten dan langer blijven zorgen voor kwetsbaren. “Als dan tegelijkertijd de subsidiekraan dichtgedraaid wordt dan is dat een verkeerd signaal.”

Bram hoopt dat de gemeente groot gaat denken: “Minder marktmatig uitgeven en meer steun aan de sociale basis.” De gemeente geeft nu 98% van het geld uit aan marktpartijen en 2% gaat naar de sociale basis. “En ik weet, er komt gigantisch veel af op de gemeenteraad. Ik snap ook dat gemeenteraadsleden niet alles kunnen weten in een stad als Rotterdam. Daarom hoop ik ook dat ze meer vertrouwen op het lokale buurtwerk, want wij in Delfshaven weten heel goed wat hier nodig is. Luister naar ons.”