Lotfi El Hamidi presenteert nieuw boek ‘Generatie 9/11’ bij Heilige Boontjes

Historicus, journalist en schrijver Lotfi El Hamidi presenteert dinsdag 30 augustus zijn nieuwe boek Generatie 9/11 bij Heilige Boontjes in het centrum van Rotterdam. Het boek volgt de gebeurtenissen in New York nadat twee gekaapte vliegtuigen zich op 11 september 2001 in het World Trade Center in New York boren. “Mijn bescheiden bijdrage aan de Nederlandse literatuur”, vertelt Lotfi.

“Als mensen vragen of ik nerveus ben als ik voor een publiek sta, zeg ik altijd nee”, grapt Lotfi aan het begin van zijn presentatie in het voormalige politiebureau. “Maar nu ik hier sta, voel ik toch enige nerveusheid. Mijn eerste broek presenteren in het gekke, stoere en sterke Rotterdam. Dat is toch wat.”

Generatie 9/11
Als tiener groeit Lotfi op in Rotterdam-West in de roerige beginjaren van de eenentwintigste eeuw. Geconfronteerd met het verharde debat over de multiculturele samenleving wordt hij gedwongen na te denken over zijn plek in een westers land. Tussen conflict en aanpassing zoekt hij naar een positie waar hij zich mee kan verzoenen. Maar hoeveel tijd en ruimte wordt een Marokkaanse Nederlander gegund?

Vanuit zijn stad Rotterdam, het ground zero van het ‘multiculturele drama’ en rechts-populisme, beschrijft Lotfi de grillige reis van een vaderlandloze migrantenzoon. De aanslag in New York heeft namelijk niet alleen gevolgen voor Amerika, maar ook voor de rest van de wereld.