Make ’t Rotterdam – over de impact van de maakindustrie in ons dagelijks leven

De Rotterdamse maakindustrie heeft grote impact op ons dagelijks leven en is een belangrijke motor van onze economie. De roep van de maakindustrie naar talent is enorm, maar is deze industrie van nu en morgen wel aantrekkelijk voor talent?

Maandag 28 mei om 18.15 uur gaat de nieuwe documentaireserie Make ’t Rotterdam in première op OPEN Rotterdam. De serie is een initiatief van Dutch Makers Revolution en laat de innovatieve maakindustrie zien die Rotterdam rijk is. Een industrie waar de kansen voor het oprapen liggen voor jong talent. Een industrie die in werkelijkheid veel spraakmakender is dan wat je in eerste instantie misschien zou denken en enorme impact heeft op ons dagelijks leven. Wist jij bijvoorbeeld dat de Nespresso cupjes voor onze dagelijkse dosis cafeïne in de Spaanse Polder gemaakt worden? Of dat de trams en treinen waarmee miljoenen mensen zich dagelijks verplaatsen in Ridderkerk een efficiënte maintenance of modernisering ondergaan?

In de serie volgen we elke week een student van Techniek College Rotterdam die een dag meeloopt in een maakbedrijf. Onder de hoede van een professional, die ook ooit als de student begon, wordt het ware gezicht van de Rotterdamse maakindustrie zichtbaar. De techniek, kunde en passie die erbij komt kijken, maar ook de enorme transformatie naar robotisering, digitalisering en duurzaamheid. De impact die het heeft op de inwoners van Rotterdam en zelfs daarbuiten. De mogelijkheden die er voor de jongeren open liggen als zij die kansen durven oppakken. Dat je trots mag en kan zijn om te werken in de maakindustrie.

Om te laten zien hoe kundig, gevarieerd en fantastisch de maakindustrie in de regio Rotterdam is, nemen we een kijkje bij Euro Caps, die de eerder genoemde koffiecups produceren, Heerema Fabrication Group (offshore constructies), SkelEx (scale up voor non-powered exoskeletten ter bevordering van de ergonomie in een productieomgeving) en Alstom, die de trams en treinen onderhouden.
 
Aflevering 4
Techniek kan het leven van de mens aanzienlijk makkelijker maken. In de vierde en laatste aflevering van Make ’t Rotterdam volgen we Natasja. Zij studeert Human Technology aan Techniek College Rotterdam en gaat op bezoek bij SkelEx gevestigd in RDM Innovation Dock. Hier ondervindt ze zelf hoe techniek dit kan doen.
<iframe width=”560″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/tK1YlQwAvoU” frameborder=”0″ allow=”autoplay; encrypted-media” allowfullscreen></iframe>

Aflevering 3
Het lassen van nu is niet meer het lassen van 30 jaar geleden. Tegenwoordig gaat lassen met behulp van robotica. Rick studeert aan Techniek College Rotterdam en ontdekt bij Heerema Fabrication Group, die gespecialiseerd zijn in het ontwerpen en fabriceren van grote complexe constructies voor de offshore, hoe dit in zijn werk gaat.

Aflevering 2
Dagelijks reizen miljoenen mensen met tram en trein. Deze moeten ook onderhouden en gemoderniseerd worden, zodat we veilig en duurzaam van A naar B kunnen blijven gaan. Bryan, Technicus Engineering student aan Techniek College Rotterdam, krijgt een kijkje achter de schermen bij Alstom en ziet welke technische snufjes hieraan te pas komen.

Alstom, promotor van duurzame mobiliteit, ontwikkelt en verkoopt systemen, apparatuur en diensten voor de transportsector. 

Aflevering 1
Rémon, student aan Techniek College Rotterdam, gaat langs bij Euro-Caps waar ze met state-of-the-art machines miljoenen koffie cupjes per dag produceren. Samen met een vakman ontdekt hij de bijzondere productielijn van dit Rotterdamse maakbedrijf.

Euro Caps produceert dagelijkse zo’n drie miljoen private label koffie cupjes. Als internationaal marktleider leveren ze inmiddels aan 40 landen wereldwijd en groeien zij nog steeds.

Techniek College Rotterdam is een samenwerkingsschool van Albeda en Zadkine en biedt toonaangevend technisch en technologisch mbo-onderwijs in de regio Groot-Rijnmond die aansluit op de behoefte van de arbeidsmarkt. 

Dutch Makers Revolution is trots op de Nederlandse maakindustrie en is het persoonlijke netwerk voor het versnellen van innovatie in de maakindustrie.
Make ’t Rotterdam is vanaf 28 mei op maandag te zien bij OPEN Rotterdam.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat