Maker I.N.D.O. Tenny Tenzer spreekt tijdens onthulling Indisch Straatsieraad

Het definitieve monument voor de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië wordt maandag onthult door Stichting Herdenking 15 augustus 1945 op de Boompjes.

Tenny Tenzer, die voor OPEN Rotterdam de documentaireserie I.N.D.O. maakte, spreekt hier namens de jongere generatie. Tenzer is samen met de Rotterdamse producente Christie Haalboom op zoek gegaan naar hun Indonesische roots.
Zij maakten in twee seizoenen I.N.D.O een serie portretten van verschillende Indische Nederlanders. Deze serie is middels een QR code op het monument te bekijken. Deze verhalen worden in de loop der jaren steeds meer aangevuld.

Het is 15 augustus aanstaande 71 jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog in het Koninkrijk der Nederlanden eindigde met het einde van de bezetting van Nederlands-Indië door Japan. Deze capitulatie wordt sinds 2010 herdacht bij de Vlaggenparade in Rotterdam. Nu is er ook een monument gerealiseerd.

Het Indisch Straatsieraad is een ontwerp van de Rotterdamse kunstenaar met Indische roots Han Goan Lim. Het monument is ter herdenking van de slachtoffers én een plek om verhalen van de overlevenden te vertellen en deze door te geven aan de volgende generaties.

De onthulling en de herdenkingsplechtigheid worden vanaf 10.30 uur gehouden op de Boompjes bij de Vlaggenparade. Inloop met koffie/thee vanaf 10 uur bij Brutus Beer, Boompjes 674, Rotterdam.

Benieuwd naar de documentaireserie I.N.D.O. die in 2015 en 2015 uit is gezonden bij OPEN Rotterdam? Bekijk hier de afleveringen terug.