Malieklos en Depot Boijmans Van Beuningen winnaars Rotterdam Architectuurprijs 2022

De winnaars van de Rotterdam Architectuurprijs 2022 zijn bekend. Op woensdag 22 juni zijn het woningbouwproject Malieklos en Het Depot Boijmans Van Beuningen in het Theater Zuidplein bekroond de vakjuryprijs en de publieksprijs. “De winnende projecten staan symbool voor twee belangrijke kwaliteiten van de Rotterdamse architectuur: hoogwaardige woningbouw en spraakmakende iconen,” geeft AIR Rotterdam aan.

Volgens de vakjury is het project Malieklos het bewijs dat beperkte budgetten voor sociale woningbouw geen beperking hoeven te zijn voor hoogwaardige architectuur. Het gebouw werd gerealiseerd in opdracht van Woonstad Rotterdam door bouwer Gebr. Verschoor en architectenbureau DP6 architectuurstudio. De jury is onder de indruk van het vakmanschap, zoals het Braziliaans metselwerk. “Genereuze en optimistische woningbouw die op alle fronten kwaliteit uitstraalt. Zo moet het!”

Het publiek spreekt bewondering uit voor Depot Boijmans Van Beuningen: “Een weerspiegeling van de vooruitstrevendheid van Rotterdam” en “architectuur van wereldklasse.” Het icoon werd ontworpen door architectenbureau MVRDV in opdracht Gemeente Rotterdam, Museum Boijmans Van Beuningen, stichting De Verre Bergen en werd gebouwd door BAM. “Het ontwerp jongleert op verbluffende wijze met randvoorwaarden, wensen en eisen en zet daarbij alle associaties behorend bij het begrip ‘depot’ op hun kop,” aldus AIR Rotterdam.

Kijk hier de reportages die wij maakten over de winnende gebouwen!

Winnaar vakjuryprijs Malieklos

Winnaar publieksprijs Depot Boijmans Van Beuningen