Manuel Rodrigues, Kaapverdiaanse pionier van het Zomercarnaval, overleden

Manuel Rodrigues, beter bekend als Lilim d’Paula, is overleden. Deze van oorsprong Kaapverdiaanse Rotterdammer heeft tijdens zijn leven veel gedaan om de Kaapverdische cultuur te promoten. Hij was jarenlang de voorzitter van het Cabo Verde Carnaval Comité, dat aan de voet stond van het Zomercarnaval.

Manuel werd in 1941 geboren in Santo Antão en emigreerde vroeg naar Nederland met zijn vrouw. In een recent bericht op Facebook wordt hij een ‘voorbeeldig gezinshoofd, fervent militant van zijn politieke partij en ondernemer’ genoemd. Hij wijdde een deel van zijn leven aan het promoten van de Kaapverdische cultuur en werd een bekende figuur in de gemeenschap in Nederland. Manuel liet OPEN in 2016 weten dat hij trots is op wat hij allemaal heeft bereikt: “Ik probeerde onze cultuur naar boven te brengen”, vertelde hij toen. “Dat was mijn bedoeling. Voor onze kinderen. En dat is gelukt.”

Karel Willems, voorzitter van de stichting die het Zomercarnaval tegenwoordig organiseert, reageert verslagen op het overlijden. “Daar ben ik echt even stil van.”

Bekijk hieronder de video die wij in 2016 maakten over Kaapverdiaanse pioniers van het Zomercarnaval

Naast bijzondere pionier was Manuel ook de vader van Davidson Rodrigues, coördinator externe producties bij OPEN Rotterdam. Zijn collega’s bij OPEN wensen hem, zijn familie en geliefden veel sterkte.