Marianne van den Anker stopt als bestuursvoorzitter en wordt ombudsman

Marianne van den Anker legt haar bestuursfunctie bij OPEN Rotterdam neer per februari 2022. In maart gaat zij aan de slag als Ombudsman van Rotterdam en omgeving. OPEN Rotterdam is tijdens de bestuursperiode van Van den Anker geprofessionaliseerd tot een goedlopende organisatie, die ondanks de smalle basisfinanciering er degelijk en goed voorstaat, een stevige positie als nieuwskanaal heeft verworven in de stad en erkend wordt als een serieuze journalistieke en betrokken mediaorganisatie. Van den Anker roept de Haagse en Rotterdamse bestuurders en politici op de lokale omroepen te koesteren en te investeren in de lokale onafhankelijke nieuwsvoorziening. 

Vanaf 2016 is Van den Anker voorzitter van het bestuur van de lokale omroep van Rotterdam. In haar bestuursperiode wist de omroep de licentie te verlengen en werd OPEN Rotterdam twee keer landelijk uitgeroepen tot ‘Lokale Omroep van het jaar’, in 2017 en 2021. OPEN Rotterdam voldeed als eerste omroep van Nederland aan het in 2019 vastgestelde Keurmerk Lokale Omroepen. Onafhankelijk is vastgesteld dat OPEN Rotterdam goed scoort op efficiëntie, productaanbod  en dienstverlening. De maatschappelijke impact die de omroep heeft is onderzocht en óók op dat punt onderscheidt OPEN Rotterdam zich positief van andere omroepen in Nederland. In het hart van de samenleving opereren betekent ook in het hart van de samenleving je werk doen. Met veel professionals, vrijwilligers, stagiaires en een grote schil van partners werkt OPEN Rotterdam in de haarvaten van de 39 Rotterdamse wijken. Bureau Eendracht is de thuisbasis van waaruit OPEN Rotterdam sinds 2019 de onafhankelijke journalistieke publieke opdracht voor de Rotterdammers uitvoert.   

“KOESTER DIT en investeer in uw lokale omroep.”

Marianne van den Anker: OPEN Rotterdam is zo’n gave club, dat ik met pijn in mijn hart afscheid neem als bestuursvoorzitter. We staan goed op de kaart binnen en buiten Rotterdam. Dat is iets om trots op te zijn. Dat ben ik niet zozeer op mezelf, maar op al die mensen die voor OPEN Rotterdam werken en OPEN Rotterdam steunen, direct en indirect. Mét zoveel passie, vakkennis en creativiteit wordt elke dag het Rotterdamse nieuws op Rotterdamse wijze gemaakt, gebracht en verslagen. 

Investeren in onafhankelijk nieuws wordt de komende jaren lokaal, nationaal en internationaal, naast alle andere doelen die (lokale) publieke omroepen dienen, een zelfstandig doel. Koester dit en investeer in uw lokale omroep, zeg ik tegen alle Haagse en Rotterdamse bestuurders en politici. In 2023 wordt bepaald of OPEN Rotterdam weer de omroep mag worden van de Rotterdammers. Ik heb het volste vertrouwen in het bestuur, Femke (zakelijk directeur) en Celeste (hoofdredacteur) dat zij samen met het team, het PBO, onder leiding van Sabine Maertens, en iedereen die OPEN Rotterdam een warm hart toedraagt de concessie weten te verlengen. Als Ombudsman zal ik veel in Rotterdam te zien en vinden zijn, onder andere op OPEN Rotterdam, maar ook in de buurgemeenten waar ik mij in zal zetten om het vertrouwen in de overheid te verbeteren en de menselijke maat centraal te stellen.”

FRONTVROUW, die als een wervelwind iedereen weet mee te nemen 

Femke IJsinga-van Boxsel, zakelijk directeur: Marianne is een vat vol energie die als een wervelwind iedereen en alles meeneemt in haar positiviteit en liefde voor de stad en voor OPEN Rotterdam. Het is voor ons dan ook volstrekt logisch dat Marianne is verkozen tot de nieuwe ombudsman. Ze is intens betrokken bij de stad en de Rotterdammers en zal alles in het werk stellen om haar opdracht ten beste in te vullen en uit te voeren, dat ervoeren we bij OPEN en dat zal ze als Ombudsman ook doen. Wij bij OPEN Rotterdam gaan haar zeer missen en wensen haar alle goeds in haar nieuwe functie.

Sabine Maertens, voorzitter PBO: “Marianne was vanuit het bestuur echt een frontvrouw voor OPEN Rotterdam. Deze functie heeft ze met ontzettend veel verve vervuld. De functie van Ombudsman is haar, met al haar kennis en talenten, ook echt op het lijf geschreven. Bij OPEN gaat zij beslist gemist worden. Als kersverse voorzitter van het PBO had ik persoonlijk ook graag nog wat langer met haar gewerkt voor OPEN, maar uiteraard wens ik, ook namens iedereen van het PBO, Marianne heel veel succes en plezier met dit nieuwe avontuur.

Bekijk hier het interview terug met scheidend ombudsman Anne Mieke Zwaneveld en komend ombudsman Marianne van den Anker tijdens Bureau Eendracht op 16 december 2021.