Marid en Nina werden slachtoffer van seksueel misbruik en willen af van de taboes

Zij maakten seksueel geweld bespreekbaar

April was de ‘Sexual Assault Awareness Month’: de maand tegen seksueel geweld. In die maand wordt over de hele wereld aandacht besteed aan de slachtoffers van seksueel geweld, vooral omdat er rond het onderwerp nog altijd veel taboes zijn. Marid* en Nina* werden in het verleden slachtoffer van seksueel misbruik en vertellen tegen OPEN Rotterdam over hun traumatische ervaringen.

Marid en Nina zitten allebei bij een stichting die hen ondersteunt bij het herstellen van seksueel geweld. “Ik was thuis niet veilig vanwege huiselijk geweld. Ik ben op mijn vijfde uit huis geplaatst, daarna ben ik in veel pleeggezinnen beland. Mijn vader zit in een TBS-kliniek”, vertelt Marid. “Ik wil mijn verhaal vertellen voor mijn eigen proces, maar ook om jongeren die hetzelfde meemaken te helpen.”

Taboe doorbreken
Zo denkt Nina er ook over: “Ik was thuis niet veilig door eergeweld. Dat houdt eigenlijk in dat er consequenties vastzitten wanneer je de naam van je familie ten schande, zoals verstoting, mishandeling of uithuwelijking. Door mijn verhaal te vertellen wil ik dat mensen bewust worden van zulke problemen.”

Het onderwerp is volgens Nina vooral in Arabische families een taboe. “Dat taboe wil ik doorbreken. Na mijn heftige ervaringen met eerwraak, haal ik mijn kracht uit mijn doelen voor het leven zoals reizen en mensen helpen. Ik wil iets bereiken in mijn leven.” Marid haakt daarop in: “Ik ga door voor mijn toekomst, zodat ik later gelukkig kan worden met mijn eigen gezin.”

*De jonge vrouwen doen door hun verleden anoniem hun verhaal en hebben dan ook een fictieve naam gekregen.