Marike lijdt aan reuma en danst haar lijf los

De 27-jarige Marike kampt met reuma. Door de ziekte heeft zij chronisch pijn en weinig energie. Om zich beter te voelen danst ze wekelijks mee met ‘Dance for Health’. Die organisatie helpt mensen met een chronische ziekte zich beter te voelen.

“Dance for Health danst met mensen met neurologische beperkingen, bijvoorbeeld Parkinson, reuma, MS. Dansen is plezier en samenzijn en dat draagt bij aan de fysieke gezondheidstoestand van de persoon, maar ook op het gebied van het totale welzijn”, licht dansdocente Annemarie Labinjo toe.

Marike slikt in totaal rond de 10 pillen per dag, waaronder alleen al 6 paracetamol tegen de pijn. Bij reuma heeft men last van een soort ontsteking in de gewrichten. Het lichaam krijgt als het ware een verkeerd signaaltje dat er een ontsteking is en die gaat dat aanvechten, terwijl er helemaal niets aan de hand is. En dat kost dan heel veel energie. “Qua energie is het heel lastig om sociale dingen te doen en te werken en om aan je studie te zitten. Qua energie moet je een ding kiezen, of werken of aan je studie. En dat is gewoon niet te doen, waardoor heel veel dingen op een laag pitje staan.”

Het dansen verlicht de pijn voor Marike niet echt. Maar het helpt wel. Ook de andere deelnemers zijn erg enthousiast over de dansles. “Het helpt heel veel. Althans het is goed voor de conditie. Dat voel ik echt goed, anders krijg ik overal pijn en wordt ik overal stijf. Zo wordt ik een beetje los”, vertelt een van danseressen.