Maritiem Museum vaart met historische schepen door de stad

Dockyard V (C) Theo de Man

Theo de Man

Het Maritiem Museum maakt deze zomer met historische schepen vaartochten door Rotterdam. De schepen, waaronder het monumentale zeilschip De Helena, de stoomsleepboot Dockyard V en het schip Pieter Boele (uit 1893!), zijn het decor voor een anderhalf uur durende tocht langs de bezienswaardigheden in de stad.

Foto van historisch schip ‘Dockyard V’ van Theo de Man 

De schepen vertrekken vanuit de haven van het museum richting het westen: onder de Erasmusbrug door, langs de Willemskade met het Wereldmuseum, door naar de Veerhaven en natuurlijk de Euromast zelf. Vervolgens varen de schippers naar de Schiehaven, de Müllerpier en langs Schiemond. Daarna steken ze de Nieuwe Maas over naar de Waalhaven. Uiteindelijk komt het schip langs de SS Rotterdam, Hotel New York en de Cruiseterminal om weer terug te gaan de Maritiem Museum Haven.

Eigen geschiedenis
De schepen waarmee wordt gevaren, zijn bijzondere museumobjecten met ieder een eigen geschiedenis. Zo was de Dockyard V één van de echte werkpaarden van de Rotterdamse haven rond het jaar 1950. Afkomstig uit de vloot stoomsleepboten van de Rotterdamse Droogdok Maatschappij (RDM) werd dit schip iedere dag ingezet om schepen in- en uit de haven te slepen.

Het gerestaureerde zeilschip De Helena is daarentegen het oudste nog zeilende binnenvaartschip van Nederland én een echt Rotterdams schip. Ook met de historische schepen Pieter Boele, Volharding 1 en Havendienst 2 en 20 wordt gevaren. Tijdens de tocht vertelt de bemanning alles over de historie van de varende monumenten.

De vaartochten worden tot eind augustus elke woensdag, zaterdag en zondag gemaakt.