Marleen is mantelzorger voor haar moeder en twee dochters

Mantelzorgers worden in het zonnetje gezet tijdens de dag van de mantelzorg. Marleen zorgt al acht jaar voor haar moeder. Daarnaast heeft ze de zorg voor haar dochters met een beperking. Ze vindt het zwaar, maar geeft niet op.
Marleen helpt haar moeder met allerlei dingen zoals huishoudelijke taken en de zorg voor haar katten en hond: “Je bent eigenlijk altijd bezorgt en aan het zorgen. De zorgen laat je niet los. Je neemt ze mee waar je ook heen gaat.” Ze heeft het ontzettend zwaar met het zorgen voor drie mensen, maar ze wilt de zorg voor haar moeder niet uit handen geven: “Na acht jaar denk ik: zal ik dan toch de zorg uit handen geven? Dat is best wel lastig, want ik weet ook niet of ze dan wel de zorg krijgt die ze verdient. Ik denk dat ik wel een schuldgevoel zou krijgen als ik toch de zorg uit handen geef.”

Mantelzorgers kunnen om hulp vragen. Onder andere bij het Huis van de Wijk aan de Hilledijk. Zij hebben hier een inloopspreekuur voor mantelzorgers. Bert van Oostenbrugge van Dock begeleidt mantelzorgers. Hij merkt dat mantelzorgers het moeilijk hebben: “De mantelzorg kan soms zwaar zijn en dat ligt voor al aan de verantwoording die de zorgers op hun schouders hebben. Ze staan er vaak alleen voor en ze zijn vaak bang dat als ze weg vallen dat er niemand anders is die het doet.” De mantelzorgers zijn zo gewend om voor andere te zorgen dat ze zichzelf helemaal wegcijferen: “Ze willen het heel snel niet meer over zichzelf hebben, omdat er zo weinig naar wordt gevraagd. Dan zeg ik: “nee, u bent voor de mantelzorg. Ik ben er voor u. Hoe gaat het met u?”

Ook al vindt Marleen het zwaar om mantelzorger te zijn, blijft ze positief naar de toekomst kijken: “Of ik deze taken zal blijven doen of zo vol houd? Ik weet dat ze ook wel zullen verminderen, want het zal met iedereen ook wel beter gaan. Ik blijf doorgaan. Absoluut.”

Er zijn veel mantelzorgers in Nederland. 3,7 miljoen Nederlanders zorgen voor een ander. 750.000 mantelzorgers doen dit meer dan acht uur per week. Tijdens de Dag van de Mantelzorg worden deze mensen in het zonnetje gezet.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat