Maximale snelheid naar 30 km per uur moet Walenburgerweg veiliger maken: ‘Heel blij mee’

De Walenburgerweg in Blijdorp is vanaf zaterdag 1 oktober officieel een 30 kilometer per uur-straat. Door de maximumsnelheid te verlagen en de straat opnieuw in te richten moet onder meer de verkeersveiligheid voor voetgangers en fietsers worden verbeterd. Eerder was er nog sprake van een maximale snelheid van 50 kilometer per uur. “Ik ben er echt super blij mee”, vertelt bewoner Ingetje Wielenga, die zich samen met de andere bewoners al een langere tijd inzet voor de nieuwe snelheidslimiet.

De gemeente heeft de afgelopen maand verschillende werkzaamheden uitgevoerd die deel uitmaken van de transformatie van de Walenburgerweg. Zo zijn de fietsstroken twee meter breed gemaakt en te herkennen aan de rode kleur van het asfalt. Ook is de stoep tussen Schieweg en Spoorsingel opgehoogd en is de hele Walenburgerweg opnieuw geasfalteerd. “De politiek heeft uiteindelijk tóch naar ons geluisterd en ingezien dat de snelheidslimiet belangrijk is voor de veiligheid van de straat.”

Petitie en protestbrunch
De gemeente maakte in 2021 bekend dat de Walenburgerweg opnieuw ingericht zou worden. De bewoners van de straat, ook Ingetje en haar man Davide Bellotta, zagen dat als hét moment om de weg veiliger te maken voor fietsers en voetgangers. Dat de maximumsnelheid 50 kilometer per uur zou blijven, vonden omwonenden te hoog. Zij pleitten voor een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur.

Om dit voor elkaar te krijgen werd er een petitie opgesteld en organiseerden bewoners een protestbrunch. Mede dankzij deze acties besloot de gemeente de Rotterdammers tegemoet te komen en toch voor een snelheidslimiet van 30 kilometer per uur te gaan. “Het is wel even afwachten of het echt effect gaat hebben, maar ik ben in ieder geval blij dat ze naar ons hebben geluisterd”, vertelt Ingetje.