Meer aandacht Chinees Nieuwjaar in Rotterdam: ‘Ja, we mogen er zijn’

Wie denkt voor Chinees Nieuwjaar alleen op de Kruiskade terecht te kunnen, heeft het mis. Op steeds meer plekken in de stad wordt aandacht besteed aan het feest. OPEN neemt je, samen met Fenmei Hu, mee langs een aantal van de meest bijzondere en interessantste plekken.

Fenmei Hu is kunstenaar, cultureel programmamaker en medeverantwoordelijk voor het opbouwen van de Chinese collectie bij Verhalenhuis Belvédère. Volgens haar is de viering in Rotterdam voor de Chinese gemeenschap belangrijk vanwege de historische verbintenis die de stad heeft met het land. In 1911 komen in de Rotterdamse haven de eerste Chinezen aan in Nederland. Katendrecht groeit in deze tijd uit tot de eerste Chinese buurt van Europa.

Meer delen
Vanwege onder andere die historie besteden plekken zoals Verhalenhuis Belvédère, Museum Boijmans Van Beuningen en het Maritiem Museum aandacht aan het feest. Op deze plekken zijn onder andere tentoonstellingen over de Chinese geschiedenis georganiseerd. Dat het feest populairder wordt, heeft volgens Fenmei ook een andere reden: “Het is waarschijnlijk ook zo dat Chinese mensen in Nederland wat opener worden. We willen meer delen. Er zijn jongeren die opstaan en zeggen: ‘Ja, we mogen er zijn. We mogen zichtbaar zijn.’”