Meer advies, maar minder meldingen huiselijk geweld tijdens deze coronaperiode

Het advies aan iedereen in Nederland is; blijf zoveel mogelijk thuis. Ga alleen de deur uit als het nodig is. Veel mensen zijn bereid zich hieraan te houden, zodat het aantal gevallen in corona niet blijft stijgen. Als je geluk hebt, is het ontzettend fijn om meer tijd door te brengen met je dierbaren, maar dat is niet bij iedereen het geval.

Wanneer je meer op elkaars lip zit, zijn er meer stressmomenten, waardoor de spanningen in huis op kunnen lopen. Hierdoor is het nog belangrijker dan anders om goed op je omgeving te letten, want de gevallen van huiselijk geweld kunnen hierdoor oplopen. Omdat mensen meer thuis zitten, zijn de signalen minder goed zichtbaar.

Is dat ook te merken aan het aantal meldingen van huiselijk geweld? “We zien geen stijging van het aantal meldingen in deze periode net als in de vorige coronaperiode en dat knaagt, want er zijn steeds meer stressvolle momenten”, vertelt Ida Ouweneel van Veilig Thuis Rotterdam Rijnmond.

Meer adviezen
Wat wel is gestegen is het aantal adviezen. “Er is een verschil tussen adviezen en meldingen. Bij een advies bellen mensen om te vragen wat ze het beste kunnen doen als ze vermoeden dat er sprake is van huiselijk geweld. We richten ons in dat geval op degene die belt. Bij een melding gaat het niet alleen om degene die belt, maar ook om degene die vermoedelijk wordt mishandeld. Daar willen we dan ook de naam van hebben, dat is wettelijk zo geregeld.” 

Veilig Thuis Rotterdam Rijnmond biedt hulpzoekenden wel meer middelen om contact op te nemen als ze in een bedreigende situatie verkeren. “We hadden al ‘Masker 19’, daar waren we erg blij mee. Wat daarbij is gekomen is de chatfunctie op onze website en die werkt erg goed. We merken namelijk dat het voor sommige mensen moeilijk kan zijn om te bellen, maar chatten kun je op je telefoon doen, zonder dat iemand meteen doorheeft wat je aan het doen bent.” 

Mocht je zelf hulp zoeken bij huiselijk geweld en kindermishandeling, of ken je iemand die hulp nodig heeft, kijk dan op de website van Veilig Thuis Rotterdam Rijnmond voor meer informatie.