Meer geld voor plekken met betaalbare maaltijden voor ouderen: ‘Eten verbindt’

Wethouder Buijt opent keuken in het Huis van de Wijk Lage Land/David Rozing

De gemeente Rotterdam stelt ruim 2 miljoen euro beschikbaar om meer initiatieven in Rotterdamse wijken te creëren waar ouderen samen kunnen eten. Er zijn al een aantal van dit soort initiatieven, maar als het aan het college ligt worden dit er veel meer. Zo heeft het Huis van de Wijk ‘Het lage Land’ dankzij subsidie afgelopen week een nieuw wijkrestaurant voor ouderen kunnen openen.

In het wijkrestaurant, genaamd Kookstudio Het Lage Land, kunnen ouderen minimaal twee keer per week deelnemen aan kookactiviteiten. “Koken verbindt, eten verbindt. Dit is echt een cadeautje”, vertelt Tanja Jagtenberg, directeur Gro-Up buurtwerk, tijdens de opening afgelopen week aan de gemeente Rotterdam.

Drie jaar lang subsidies
Zorg- en wijkrestaurants die minstens twee keer per week een eetactiviteit op locatie voor ouderen organiseren, mogen de subsidie (450.000 euro in 2023, 680.000 euro in 2024 en 530.000 euro in 2025 en 2026) aanvragen. Ook partijen in de stad die een wijk- of zorgrestaurant willen opstarten kunnen de subsidie aanvragen.

De subsidie is bedoeld voor bijvoorbeeld het aanschaffen van een keuken of het opleiden van personeel. De gemeente verstrekt ook vouchers, zodat de startende wijkrestaurants buurtbewoners kunnen uitnodigen voor een gratis proefmaaltijd.

“Door deze subsidie kunnen ouderen elkaar op meer plaatsen in de stad ontmoeten en gezellig samen eten. Natuurlijk wel gezond en betaalbaar”, zegt Ronald Buijt, wethouder Zorg, Ouderen en Jeugdzorg. “Zo pakken we eenzaamheid onder ouderen aan”, voegt de wethouder toe.