Meerdere aangiften voor Rotterdamse agenten wegens hardhandige aanhoudingen

Bij de politie in Rotterdam zijn twee aangiften binnengekomen tegen agenten die een 23-jarige vrouw zouden hebben gediscrimineerd en mishandeld. Op Facebook deelde zij haar hele ervaring.

De vrouw, was met haar zusje en nichtjes aan het picknicken waarna de twee zussen, onderweg naar het toilet, door de politie werden aangesproken omdat zij er ‘verdacht’ uit zagen. De politieagenten hadden het idee dat zij betrokken waren bij een vechtpartij, verderop in het park. De dames zouden hebben gezegd dat ze wilde aantonen dat zij hier slechts aan het picknicken waren, dus vroegen zij de agenten om mee te lopen naar hun plek. Hierna zou de agent gezegd hebben dat ze haar bijdehante opmerkingen voor zich moest houden voordat ze het park zouden worden uitgezet. De twee liepen door naar het toilet.

Later werden zij opnieuw aangehouden met de vraag of zij het park wilde verlaten. Teruglopend naar hun plekje om de spullen te pakken, wordt een van de twee dames geduwd door de agent met een wapenstok. Haar zus roept dat ze haar zusje met rust moeten laten, waarna zij zelf naar de grond wordt gewerkt en geslagen wordt door de agenten. Hierna probeert de vrouw zich te verdedigen waardoor de agenten de vrouw met drie man sterk in bedwang proberen te houden.

De vrouw heeft uiteindelijk 21 uur op het politiebureau doorgebracht waarna zij is vrijgelaten.

Een zelfde soort incident
In datzelfde weekend hield de politie ook een andere man aan die op eenzelfde wijze werd aangehouden. Omstanders zeiden dat hij de agent in functie beledigde. Ook deze man werd naar de grond gebracht en net als bij de vrouw, met een knie in zijn nek onder controle wordt gehouden. Deze methode wordt door velen sterk veroordeeld, omdat dit de manier zou zijn waarop George Floyd om het leven zou zijn gekomen.

“Het roept associaties op”
De politie Rotterdam begrijpt dat de foto waar de aanhouding van de man als vrouw op te zien zijn doen herinneren aan de aanhouding van George Floyd. “Absoluut, de gebeurtenissen in Amerika hebben ook in onze organisatie effecten”, vertelt Wim Hoonhout, woordvoerder van de politie, in een schriftelijke reactie. “Niet voor niets waren er bij de demonstratie woensdag ook agenten aanwezig om vanuit betrokkenheid een statement te maken zoals vele anderen.”

Toch is de methode die hier wordt gebruikt anders dan we in de Verenigde Staten zien, zegt Hoonhout:”Hier is sprake van een gecontroleerde aanhoudingstechniek. Een agent houdt de verdachte onder controle, een ander boeit hem af en een derde heeft oog en spraakcontact met de verdachte. Ik begrijp dat het beeld dat daarvan is gemaakt emoties oproept en associaties heeft met de casus in Amerika. De foto geeft gewoon een naar beeld. Ik begrijp dat volkomen”.

Verwacht wordt dat er de komende tijd meer aangiften binnen zullen komen bij de politie wegens discriminatie en mishandeling.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat