Meezingers trotseren regenachtig Van Smartlap tot Opera

Van Smartlap tot Opera is het meezingfestijn op de Koeweide in Crooswijk. Het dient als slotevenement van de Operadagen. Veel Rotterdamse artiesten zingen luidkeels hun favoriete lied in het genre van smartlap tot opera. Léon Lissitza is er daar een van. De 84-jarige zanger won in 2014 Holland’s Got Talent en neemt ons nu mee naar het feest in Crooswijk.
“Ik heb kennis genomen van de smartlappen en ik vond het ontzettend interessant. Nederlands is een heel interessante taal”, verklaart Léon zijn aanwezigheid. “Het is voor de bewoners van Crooswijk, Kralingen, maar ze komen vanuit heel Rotterdam en omstreken. We verwachten als het droog blijft twee a drie duizend mensen”, vertelt organisator Joop Brands enthousiast.

Toch valt er een druppel en zet de regen zelfs door. De instrumenten worden allemaal met tenten afgeschermd, zodat de festiviteiten doorgang kunnen vinden. “Ik ben mijn accordeon aan het inpakken”, vertelt accordeoniste Paula van Wanrooij. “Verbazingwekkend: het publiek loopt ook niet weg.” Het publiek blijkt erg enthousiast, en voorbereid; want iedereen lijkt een paraplu te hebben meegenomen.