Tuin van de Vergeten Groenten voor dementiepatiënten is een gouden plek in Schiebroek

Van een deel van het terras van café De Buurvrouw in Schiebroek is een ‘vergeten tuin’ gemaakt. In deze tuin worden groenten en fruit verbouwd door ouderen met dementie en mensen met niet aangeboren hersenletsel. Initiatiefnemer Michel Koreman geeft OPEN een rondleiding door het café en de tuin.

De tuin is op dit moment nog vrij leeg, maar er staan wel al Vergeet-me-nietjes. “Die zijn heel belangrijk, want dat is het symbool van Alzheimer Nederland en staat voor mensen met dementie”, legt Michel uit. Ook staat er al een appelboom. “Over een jaar of twee hoop ik dat we hier allemaal druivenbomen hebben zodat iedereen lekker kan genieten van verse druiven.”

Michel kwam met het idee voor de tuin nadat hij zijn dementerende vader verloor in mei 2022. “Ik heb gezien dat als je eenmaal in een verpleeghuis of een dagbesteding komt, dat het dan erg lastig is om je ziekte af te remmen. Dus ik dacht: daar moet ik iets mee doen.” Michel, die een liefde heeft voor groen en vergroenen, bedacht daarom de tuin van de Vergeten Groenten.

Het initiatief van Michel kan op veel lof rekenen: “Als Michel hier niet zou zijn, dan hadden we niet zo’n gouden plek gehad hier midden in de wijk.”