Hulp aan dakloze mensen moet en kan anders: met die overtuiging starten Michelle van Tongerloo en Bob Richters een hotel voor daklozen. Vanuit Hotspot Hutspot en De Pauluskerk staan zij dagelijks in contact met daklozen, en zien ze hoe belangrijk het is dat daklozen meedoen in de maatschappij. Door daklozen en niet-daklozen in hetzelfde hotel te laten overnachten, hopen ze de kloof tussen hen te verkleinen. “Ik heb gezien hoeveel het scheelt als je mensen niet op straat laat komen”, deelt Michelle via LinkedIn.
Het hotel, dat naast de Centrale Bibliotheek staat, heeft vijftien kamers voor daklozen. De andere kamers blijven voor niet-dakloze gasten. “We starten een hotel dat de groep niet-dakloze mensen mengt met dakloze mensen en zo destigmatiseert, activeert en dakloze mensen laat meedoen en eigenwaarde geeft”, licht Michelle toe. “Wat nou als dakloze mensen met een bruisende onderneming runnen, in plaats van dat ze worden weggestopt op een plek van waaruit problemen vaak weer verergeren.”
Van de straat
Michelle van Tongerloo weet als straatarts wat daklozen nodig hebben om uit hun situatie te komen. “De straat verandert het brein zoveel”, schrijft zij op LinkedIn, doelend op ‘verlies van eigenwaarde, trauma, verslaving en een focus op het hier en nu’. Een 9-tot-5-leven is volgens haar niet meer mogelijk na lang op straat te hebben geleefd.
Daarom wil ze daklozen van straat halen en laten overnachten in dit hotel. Hierbij richt ze zich op ‘economisch dakloze mensen’. Dat zijn mensen die ‘te goed zijn’ voor een daklozenopvang en dus tussen wal en schip vallen. De daklozen die in het hotel overnachten, helpen het hotel runnen. Zo kunnen zij als nachtportier het hotel helpen en na hun dienst gebruikmaken van een douche en bed. Ook zorgen de gasten die de commerciële kamers boeken er indirect voor dat de vijftien sociale kamers gefinancierd kunnen worden.
Crowdfunding
Om het project te realiseren, zijn Michelle en Bob nog op zoek naar donaties en goederen, zoals matrassen en linnengoed. De teller staat momenteel op 250.000 euro, maar het streefbedrag is 750.000 euro. Op de achtergrond wordt er nog gewerkt aan financiering met een aantal partijen. Doneren kan via deze link.
Bob Richters is in de stad betrokken met daklozen door zijn stichting Hotspot Hutspot. Eerder maakte OPEN Rotterdam al eens een reportage met Bob, toen hij Rotterdammers hielp die krap bij kas zaten door de hoge energiekosten.