Minder bagger meer in Maashaven

Het baggerbedrijf van de Herik uit Sliedrecht is al een maand bezig met het uitbaggeren van de Maashaven. Twee baggerschepen voeren deze werkzaamheden uit in opdracht van de Gemeente Rotterdam, ter voorbereiding van het aanleggen van het Nelson Mandela getijdenpark.
De gemeente wil de Maas voor het aanleggen van het getijdenpark nog groen en schoon hebben. De knijper van het baggerschip, die de naam Karma I.V. heeft, grijpt de slib specie van de bodem. De slib wordt gelost in een beunbak en wordt door een stalen rooster gehaald, zodat al het vuil eruit gefilterd wordt.

De baggeraars vinden de gekste dingen: veel lege flessen en autobanden, maar ook hele koelkasten. De meest merkwaardige vondst was wel het explosief uit de tweede wereldoorlog dat in juni werd gevonden. Het explosief was gelukkig onschadelijk en de Karma I.V. maakte zijn naam gelukkig waar.

De baggeraars halen naar schatting 60.000 kubieke meter slib van de bodem. Deze worden vervolgens voorgoed opgeslagen in de slufter, een enorm depot op de Maasvlakte. De glimmende vettige substantie die naar de oppervlakte drijft bij het baggeren is verontreiniging uit de waterbodem. Daarom wordt een een oliescherm op het wateroppervlak geplaatst. Het baggeren gaat nog een paar weken door.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter