Mitchell Esajas over verzet en het werk van the Black Archives

Demonstraties, petities, activistische posts op social media. Verzet lijkt tegenwoordig overal. Maar hoe vertaal je activisme naar echte verandering? In een nieuwe aflevering van History Matters geeft Mitchell Esajas, antropoloog en medeoprichter van The Black Archives, een college over verzet en gaat hij in gesprek met presentatoren Giovanni Burke en Gijs Dreijer. Creative spirit Vieira Nkosi draagt voor uit werk dat hij eerder ten gehore bracht aan de president van Kaapverdië en koning Willem-Alexander.

Esajas vertelt in zijn college hoe The Black Archives zijn ontstaan en geeft een inkijkje in de bijzondere verzameling uit dit archief. Zo laat hij een foto zien uit 1963 van een Keti Koti-herdenking in Amsterdam. “Zoals velen weten is dit iets wat pas de laatste decennia aandacht krijgt. Voor ons was het een enorme verrassing dat er al in ‘63 mensen hiermee bezig waren. Dus we vonden letterlijk verborgen geschiedenis.”

Ook documentatie van recente vormen van verzet worden meegenomen in het archief, zoals de protesten tegen zwarte piet en de Black Lives Matter-demonstratie in Rotterdam. “Hoewel we er nog lang niet zijn, er zijn nog veel uitdagingen en vormen van ongelijkheid en institutioneel racisme, heb ik wel enige hoop dat we stappen vooruit zetten zolang mensen zich blijven uitspreken, onderzoek blijven publiceren en discussies met elkaar aangaan.”

Dat wil volgens hem niet zeggen dat je mening geven genoeg is. “Soms is het een risico dat wij, de jonge generatie, millenials, zijn opgegroeid in een tijd waarin het relatief makkelijk is om je mening te geven. Dat we denken dat het daarmee gedaan is”, legt hij uit. “Soms lijkt het wat vluchtiger door de moderne technologie. Maar ik denk dat er meer uitgehaald kan worden. Aan de ene kant kunnen we snel grote groepen mobiliseren. Maar wat is de stap verder? Wat is de tactiek? De visie? Hoe vertaal je dat dan naar beleidsverandering?”

Alle afleveringen van History Matters zijn hier terug te zien en ook terug te vinden op de website van Gedeeld Verleden, Gezamenlijke Toekomst Rotterdam.