Mode in Rotterdam: ‘We zitten eigenlijk op een berg goud hier in Rotterdam’

Is Rotterdam een echte modestad? Volgens programmamaker, curator en onderzoeker Esther Muñoz Grootveld en modeontwerper, duurzaamheidsconsultant en curator Yophi Ignacia kun je dat wel zeggen. De Rotterdamse modesector is in beweging. In de vidcast Mode in Rotterdam gaat presentator Zoë Pinto e Neto met hen in gesprek naar aanleiding van een onderzoek naar de Rotterdamse modesector, uitgevoerd door van Muñoz Grootveld.

“Mode is niet alleen maar wat je op de catwalk in Parijs ziet”, aldus Muñoz Grootveld. “Het is ook wat er op straat gebeurt. In de stad zijn heel veel ontwerpers bezig. Die zie je niet altijd als je gewoon door de stad wandelt, maar er gebeurt heel veel. Ik denk dat het in Rotterdam soms wat minder zichtbaar is dan in Amsterdam, maar dat betekent niet dat wij geen modestad zijn.”

Muñoz Grootveld deed een verkennend onderzoek naar mode in Rotterdam in opdracht van Gemeente Rotterdam. Het doel was om inzicht te krijgen in recente en relevante ontwikkelingen in de sector. Diverse thema’s komen aan bod, zoals het vestigingsklimaat, de infrastructuur voor mode, de maatschappelijke betekenis van mode in Rotterdam en educatie.

Netwerk
Een van de bevindingen uit het onderzoek is dat plekken voor ontmoeting, presentatie en netwerkopbouw nog ontbreken in Rotterdam. Mode-professionals zijn hierdoor te onzichtbaar voor elkaar, maar ook voor de industrie en de media. Mode-professionals geven aan dat ‘het ontbreekt aan een actief netwerk dat kennisuitwisseling en samenwerking stimuleert’. Een bruisend nachtleven zou ook bijdragen aan samenwerking in de sector.

Volgens Ignacia is samenwerking het belangrijkste dat je kunt doen. “Of je dat nou leert als je op een academie zit, of als je voor jezelf kiest om ontwerper te worden en het vak eigen te maken. Het is belangrijk dat je nadenkt over dat je niet alles zelf hoeft te kunnen en alles alleen hoeft te doen”, legt ze uit. “Eigenlijk sta je samen sterker en je staat nog sterker als je vanuit verschillende disciplines gaat samenwerken.”

Duurzaamheid
Een ander thema dat naar voren komt in het onderzoek is duurzaamheid en circulariteit, een gedeelde verantwoordelijkheid voor de hele sector, waaronder de textielindustrie, ontwerpers, de gemeente, maar ook de consument. Volgens Muñoz Grootveld gebeurt er al veel in de stad. “Rotterdam is een van de plekken waar de grootste aantallen tweedehands textiel passeert. Het is een grote hub voor tweedehands kleding. Dus we zitten eigenlijk op een berg goud hier in Rotterdam.”

Er zijn volgens Ignacia en Muñoz Grootveld nog genoeg plekken waar winst te behalen valt op het gebied van duurzaamheid. Naast minder kopen, langer met kledingstukken doen of repareren wat stuk is, moet er misschien ook gewoon minder gemaakt worden. “Niet maken, niet kopen”, reageert Ignacia. “Als ontwerper moet je jezelf misschien ook uitdagen om geen producten of kleding te maken. Er is geen ultieme oplossing, maar wel dat het allemaal minder moet en dat we moeten gaan kijken: hebben we dit allemaal wel nodig en kunnen we wel op deze manier doorgaan?”

Verbinden
Naar aanleiding van het onderzoek hebben Muñoz Grootveld en Ignacia de stichting Fashion Influx opgericht. “We gaan ons inzetten voor het verbinden, maar ook zichtbaar maken en future proof ontwikkelen van Rotterdamse mode-professionals”, aldus Ignacia. “We gaan events, initiatieven en projecten starten, maar ook bestaande projecten ondersteunen en uitlichten Je kan wel dingen doen, maar als niemand ziet dat je iets doet, dan bereikt het niets.”

OPEN Rotterdam werkt aan een reeks verhalen over de Rotterdamse modesector. Deze reportage is mede mogelijk gemaakt door Gemeente Rotterdam. De productie wordt onder redactionele verantwoordelijkheid van OPEN Rotterdam gerealiseerd. Kijk hier voor meer video’s en artikelen over mode in Rotterdam.