Jaarlijks is er op 4 mei de Dodenherdenking. Dan staat Nederland stil bij alle burgers en militairen die omkwamen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. Om 20.00 uur is de hele stad dan twee minuten stil. Op deze locaties in Rotterdam zijn er herdenkingen.
Nationaal Koopvaardijmonument ‘De Boeg’
Boompjeskade, 9.30 – 11.15 uur
Hier waar de omgekomen zeelieden worden herdacht, vindt om 10.00 uur een Dodenherdenking plaats. Op de Leuvehoofd, aan de Nieuwe Maas, trapt het Zeekadetkorps de herdenking af met het ‘slaan van 4 glazen’ op de scheepsbel. Hierna neemt burgemeester Ahmed Aboutaleb het woord. Vervolgens is er een kranslegging met muziek van het Nederlands Douane Orkest.
Algemene Begraafplaats Crooswijk
Kerkhoflaan 1, 13.30 – 14.25 uur
In Crooswijk is er een speciale herdenkingsbijeenkomst voor genodigden. Deze begint om 13.30 uur. Na afloop, een uur later, kunnen de niet-genodigden langs de monumenten lopen. Deze begraafplaats kent verschillende eerbetonen aan de slachtoffers van de oorlog, zoals het Erehof van het Verzet, Korea Monument, Indië Monument, Burger Monument, Geallieerden Monument en Militaire Erehof.
Laurenskerk en stille tocht naar Stadhuisplein
Grotekerkplein 27, 18.15 – 20.32 uur
Aboutaleb keert in de avond terug in het programma van de Laurenskerk. Hier begint de herdenking om 18.15 uur met orgelspel. Om 18.50 uur neemt de burgemeester het woord. Vervolgens, om 19.30 uur, gaat de stille tocht beginnen langs Grote Kerkplein, Oppert, Meent en Coolsingel.
Bij aankomst op het Stadhuisplein, rond 19.50 uur, is er een kranslegging namens het gemeentebestuur door Aboutaleb. Om 20.00 uur volgen de twee minuten stilte. Hierna is er nog een kranslegging.
De Vallende Ruiter
Mijnsherenlaan 231B, 19.15 – 20.15 uur
Bij het monument ‘De Vallende Ruiter’, aan de Mijnsherenlaan, is er in de avond ook een kranslegging. Dit duurt van 19.15 tot 20.15 uur. De herdenkingsrede wordt voorgedragen door wethouder Versnel.
Meer informatie over de Dodenherdenking vind je op de website van de gemeente.