Molukse roots onderzoeken in Bibliotheek: ‘Vader was nooit zo heel scheutig met verhalen’

In het teken van Verhalen van de stad: Het koloniaal slavernijverleden van Rotterdam houdt Bibliotheek Rotterdam verschillende workshops over onderzoek doen naar familiegeschiedenis. Deze keer stond in het teken van Molukse familiegeschiedenis. De Rotterdamse, half-Molukse, Quirine deed eraan mee.

“Mijn vader was nooit zo heel scheutig met verhalen”, vertelt Quirine (43) als ze zich thuis voorbereidt op de cursus Ontdek je Roots in de bibliotheek. Ze doet aan de workshop mee om te leren hoe ze nog beter onderzoek kan doen naar haar familiegeschiedenis dan dat ze zelf al heeft gedaan. Het verlangen om er meer over te weten te komen speelt bij haar namelijk al langer. “Ik vraag me oprecht af of er meer bronnen zijn voor mij om te bekijken. Ik ben in 2000 op de Molukken geweest naar het eiland van mijn vader, maar ik had niet de indruk dat daar een soort van archief ligt of iets is bijgehouden. Maar misschien wordt ik in de workshop enorm verrast. Ik zie het vooral als toevoeging van wat ik al weet.”

Tijdens de workshop, gegeven door het Centraal Bureau voor Genealogie (CGB), wordt onder andere uitgelegd hoe in het nationaal archief onderzoek gedaan kan worden naar de bronnen van het KNIL (Koninklijk Nederlands Indisch Leger) waar veel informatie te vinden is. “Veel Molukkers die hier in Nederland zijn, die stammen natuurlijk af van KNIL-soldaten”, vertelt workshopleider en onderzoeker bij het CBG Jacqueline Verkleij.

De komende maanden zullen er meer workshops plaatsvinden die zich onder andere richten op het Caribisch gebied, Suriname en voormalig Nederlands Indië.