Monumenten op Zuid? Het barst er van de monumentale schoolgebouwen

Bij monumenten denk je misschien niet meteen aan Rotterdam-Zuid. Toch barst het er van de officiële rijksmonumenten. De organisatie van Open Monumentendag Rotterdam stippelde enkele monumentenroutes uit door de stad, met extra aandacht voor historische belangrijke gebouwen op Zuid. In deze aflevering volgen we de Scholenroute.

Veel scholen op Zuid uit de jaren vóór de Tweede Wereldoorlog zijn van de hand van architect Ad van der Steur. Zijn visie was: Hou op met het verstoppen van schoolgebouwen en maak ze prominent aanwezig. Eén bekend schoolgebouw van hem is het gebouw dat nu de Kocatepe Moskee vormt. Volgens de Erdal Sahan, de gids van de moskee, is er op de gebedsruimte na – vroeger was dat de aula van de school – weinig veranderd aan het gebouw. 

Een ander bekend schoolgebouw, die echter niet door Van Der Steur is gebouwd, is het OSG Hugo de Groot-gebouw. Deze is ontworpen door Leo Voskuyl en opgeleverd in 1955. Een gebouw dat “sfeer ademt”, aldus oud-leerling en huidige afdelingsleider HAVO/VWO Martin Buijtendijk, die niet weg te slaan is uit het gebouw.

Het Zuiderziekenhuis is ook van Ad van der Steur, maar is nooit bedoeld als school. Toch wordt op dit moment het poortgebouw, dat onderdeel is van het ziekenhuiscomplex, omgebouwd tot school voor het Zuider Gymnasium.

Open Monumentendagen
Deze tweedelige serie is tot stand gekomen in opdracht van Open Monumentendag Rotterdam. De Open Monumentendagen Rotterdam zijn op 12 en 13 september, waarbij de routes met een gids te volgen zijn. Op andere dagen zijn de routes ook te volgen, maar zal niet elk gebouw toegankelijk zijn. Houd ook rekening met de coronamaatregelen tijdens de route.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?

Volg ons dan ook op onze social media kanalen

Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat