Morgen is het eindelijk zover: de 40ste editie van de NN Marathon Rotterdam

We hebben er twee jaar op moeten wachten, maar morgen is het eindelijk weer zover: de NN Marathon Rotterdam gaat van start. Wij zijn er natuurlijk bij met een liveblog, maar we warmen ons vandaag alvast een beetje op met een paar leuke feitjes over deze Rotterdamse race.

Aanstaande zondag is het alweer de 40ste keer dat de marathon in zijn huidige vorm in Rotterdam wordt georganiseerd. De eerste keer dat er een marathon werd gelopen in onze Maasstad is veel langer dan 40 jaar geleden, namelijk in 1909. Die editie werd toen gewonnen door een Belgische hardloper met de naam Niset.

Records
Het parcours van de Rotterdamse marathon staat internationaal goed bekend. Dat komt vooral omdat het een hele ‘snelle’ marathon is. Professionele hardlopers maken in Rotterdam dan ook veel kans om een wereldrecord te lopen. Wereldwijd staat Rotterdam te boek als 7e snelste marathonstad. Er is ook al twee keer een wereldrecord gelopen op het Rotterdamse parcours: in 1985 en in 1988.

Wie weet krijgen we morgen wel een nieuwe record. Aan het weer zal het in ieder geval niet liggen, dat ziet er voor morgen namelijk goed uit: geen regen, lichte wind en 13 graden. Perfect hardloopweer. Dat is ook wel eens anders geweest: in 2007 werd de marathon voor recreanten halverwege afgeblazen vanwege extreem hoge temperaturen.

Speciaal
Margaret Teeuwen van de Rotterdam Running Ambassadors verheugt zich er in ieder geval heel erg op: “Met onze club lopen we marathons op heel de wereld. Maar de marathon van Rotterdam blijft een van de meest bijzondere. Het is enorm goed georganiseerd, en een vlakke marathon. Al gelijk vanaf de start met Lee Towers die You’ll never walk alone zingt, ben je bezig met jezelf uitdagen iets te doen dat je zelf misschien niet eens voor mogelijk houdt. Lee Towers missen we natuurlijk als we de marathon in andere landen lopen. Toen we in Marrakesh met onze groep Rotterdammers aan de start stonden, zongen we daarom het lied maar zelf. Anderen om ons heen zongen toen mee, heel bijzonder.”

De marathon door het centrum van onze stad levert altijd mooie beelden op. Morgen zien we vanuit de televisiehelicopters ook voor het eerst de skyline mét Zalmhaventoren. Als je goed kijkt, kun je in dit shot misschien ook wel het Marathonbeeld zien staan aan de voet van de Erasmusbrug. Op de sokkel kleurrijke beeld van Henk Visch, dat in 2001 door de Stichting Rotterdam Marathon aan de stad is geschonken, staan alle namen van de lopers die ooit de Rotterdamse marathon hebben gewonnen.

Mocht jij morgen mooie beelden schieten in de voorbereiding, tijdens het lopen of terwijl je staat te juichen? Stuur ze op naar OPEN Rotterdam en wie weet nemen wij ze mee in ons live-blog!