Motie tot het bevriezen van huren tijdens de coronacrisis

Donderdag stemt een raadsmeerderheid voor de bevriezing van de huurprijzen door woningcorporaties. De motie is met een meerderheid van 73% aangenomen. Alleen CDA, ChristenUnie-SGP, D66, VVD stemmen tegen de motie. De stemming vindt donderdag plaats echter was woensdag duidelijk dat er een raadsmeerderheid was. Wethouder Kurvers (VVD) heeft de motie ontraden, omdat hij volgens hem te generiek is.

Het doel van de motie is woningcorporaties ertoe te bewegen om de huurprijzen te bevriezen tijdens de coronacrisis. Dit geldt voor corporatiewoningen in zowel de sociale als vrije sector. In de coronatijd is er veel onzekerheid bij Rotterdammers omdat zij in de financiële problemen raken door de coronacrisis. “Met de coronacrisis en de recessie op komst, kan je dit niet maken.” aldus Ercan Büyükçifçi van NIDA, die de motie indiende samen met 6 andere partijen.

Verontwaardiging over huurverhoging

Bij een aantal Rotterdammers schoot de aangekondigde huurverhoging in het verkeerde keelgat.

Reporter Zoë ontving woensdag een brief waarin duidelijk werd dat haar huur met 2% stijgt vanaf 1 juli. “Ik vind het een beetje gek. Eerlijk gezegd had ik het niet verwacht. Maar, ik begrijp wel dat Woonstad, Stadswonen de normale gang van zaken aan kan houden; alleen denk ik dat ze daarmee heel erg voorbijgaan aan de actuele situatie.”

Bij freelancer Madelaine uit Blijdorp stijgt haar huur 1 juli met 5%. “Ik vind het niet kunnen dat mijn huur in een keer zo kan stijgen. Zeker in deze tijden. De recessie moet nog komen en rond juli komt de klap pas.”

Het verhogen van de huur is nodig

Wij spraken Eric Smulders strategisch adviseur van Woonstad Rotterdam over de motie. “Het is een ontzettend ongemakkelijk moment alleen er is geen alternatief. Alles wordt duurder vanwege de inflatie, ook de uitgaven van de wooncorporaties.” Volgens Eric is het verhogen van de huur nodig om aan maatschappelijke taken te voldoen. “We kunnen de huurverhoging niet uitstellen of overslaan. Dat zou betekenen dat we minder woningen kunnen bouwen en onderhouden. Uitstel is het verschuiven van het probleem.”

Woonstad heeft een oplossing voor personen die lijden onder de coronacrisis en hierdoor de huur niet kunnen betalen. “Wanneer je in de financiële problemen dreigt te komen, meld het ons. Samen kunnen we een oplossing bedenken als een betalingsregeling.”

Vers Beton schreef een artikel over de stijging van de huurprijzen. Lees het hier.

Ben jij benieuwd of je te veel betaalt? Kom er dan achter met de Huurprijscheck van de huurcommissie. Met de Huurprijscheck voor zelfstandige of onzelfstandige woonruimte kan je zelf een goede inschatting maken. Zij bepalen door middel van een puntentelling hoeveel de woning waard is.

Mogen de huurprijzen volgens jou stijgen in de coronacrisis?

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat