Muurklimmen en verspringen: Rotterdamse honden Nala, Flitz en Lotje doen het

Annemiek Mans doet meer dan alleen even een blokje om met haar honden. Ze doet met drie van hen aan atletics, vergelijkbaar met atletiek voor mensen. Het trainen voor wedstrijden doet ze onder andere in haar eigen hondenopvang – en speeltuin Bello in Rotterdam Noord.

“Niet iedere soort kan dit doen hoor”, vertelt Mans. “Ze moeten heel sterk zijn en een bepaalde discipline hebben waar je iets mee moet doen.” Vaak zijn het honden die van nature hard willen werken en graag sporten. Zelf heeft ze twee Engelse staffords en een pitbull, die zeker aan die vereisten voldoen. “Thuis heb ik er nog een, maar die is wel te oud hiervoor. Dat is een reu van 10”, lacht ze.

Training
Annemiek wilde al eerder sporten beoefenen met haar honden, maar toen zij nog twee Amerikaanse bulldogs had kon dat niet. “Uiteindelijk heb ik mijn reu van nu 10 als herplaatser erbij gekregen en toen ben ik mij erin gaan verdiepen wat er kon.” Nu een paar jaar verder is er inmiddels een kast vol met medailles en bekers van nationale en internationale wedstrijden.

Op het terrein van Bello staan wat onderdelen om mee te trainen. Zo staat er een muur voor ‘wall climbing’ en een watertank voor het onderdeel ‘dockdiving’: de honden proberen hier bijvoorbeeld zo ver mogelijk in te springen of zo snel mogelijk een dummy van de andere kant terug te brengen. “Een dummy is heel belangrijk in de sport, dat is de beloning waar ze het als het ware voor doen.” Dit kan bijvoorbeeld een plastic zakje zijn of een kussentje.

Aandacht
Annemiek kijkt dus niet alleen maar toe, maar helpt de honden continu tijdens een oefening. Ze vangt ze op, of zorgt dat de dummy op zijn plek hangt. Dat maakt het voor haar ook juist leuk. “Thuis heb ik er vier rondlopen en geef je ze allemaal een beetje aandacht, maar hier ben ik veel meer een op een met ze bezig. Dat is heel mooi.”